Firea este cotată cu 45%, în timp ce Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL și USR pentru Primăria București, are 38%. Surpriza vine de la prezența lui Viorel Cataramă în sondaj cu o cotă de 9%. El s-a făcut remarcat în ultimele luni drept unul din liderii mișcării care nu crede în pericolul reprezentat de coronavirus.
Peste 70% din bucureştenii cu drept de vot spun că vor vota la alegerile locale din septembrie. IRSOP afirmă că prezenţa declarată la urne e plauzibilă datorită tensiunilor din societate, a incertitudinilor economice şi a polarizării politice.
Potrivit sondajului, Firea ar beneficia de baza ei de susţinători tradiţionali care e mai extinsă şi mai loială decât electoratul care îl sprijină pe Dan, iar în comparaţia directă a calităţilor percepute, Firea are un avans de peste 10-12% faţă de Dan în aşteptările publicului că „va crea locuri de muncă”, „va fi preocupată de bunăstarea cetăţenilor” şi „va fi un primar bun”.
IRSOP arată că prezența lui Viorel Cataramă în alegeri ar putea influenţa raportul de forţe în favoarea lui Dan, pentru că va atrage mai mulţi alegători de la Firea decât de la Dan.
IRSOP mai arată că atunci când vine vorba de cota de încredere „mare” şi „foarte mare” în şefii de partide, rezultatele sunt între 5 şi 21%. Dar chiar şi cei care au încredere în lider nu agreează neapărat şi partidul său.
De exemplu, numai 60% din cei care au încredere în Ciolacu ar vota cu PSD, şi numai 40% din cei care au încredere în Ponta ar vota cu Pro România.
De asemenea, dacă partidul e necunoscut, cum e MPR, numai 6% din cei care au încredere în fondatorul său, Cataramă, ar vota şi cu partidul. Dacă un partid parcurge convulsii interne, cum e ALDE, numai 14% din cei care au încredere în Tăriceanu ar vota şi cu ALDE.
Un sondaj precedent realizat de INSCOP, la comanda de PNL și publicat pe 2 iulie, îl plasa pe Nicușor Dan cu aproape nouă procente avans față de Gabriela Firea. Astfel, candidatul sprijinit de PNL și USR-Plus ar obține 54,4% din voturi, iar actualul primar al Capitalei ar lua 45,6%.