Mai mult de jumătate dintre români vor continua să poarte mască. Potrivit celui mai recent sondaj IRES, 58% dintre români susțin că vor continua să poarte masca de protecție, chiar dacă aceasta nu mai este obligatorie în exterior, în spațiile neaglomerate. Totodată, trei sferturi spun că vor respecta în continuare şi măsura distanţării fizice.
95% dintre români vor păstra obiceiul de a se spăla pe mâini și după relaxarea restricțiilor iar 60% spun că vor continua să se întâlnească cu alte persoane doar în grupuri restrânse.
Românii s-au obişnuit cu lucrul de acasă, astfel că mulţi dintre ei şi-ar păstra această posibilitate şi după terminarea pandemiei. Mai exact, 19% dintre români au declarat că vor căuta un loc de muncă un pot lucra de acasă.
Citeste si Vlăduţa Lupău, în costum de baie alături de o cămilă: „Nu daţi zoom”
75% dintre români sunt de acord cu permiterea organizării în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau altor evenimente culturale cu număr limitat de spectatori, vaccinați sau testați. Peste jumătate dintre respondenți sunt de părere că aceste măsuri au fost luate la momentul potrivit, în timp ce peste un sfert cred că au fost luate prea târziu, iar 17% sunt de părere că au fost luate prea repede.
Majoritatea celor chestionaţi au răspuns că cel mai greu de suportat restricţii au fost limitarea circulației, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică.
6 din 10 români cred că restricţiile s-au relaxat începând cu 1 iunie datorită faptului că cetățenii au respectat măsurile de protecție. 18% dintre respondenți cred că meritul este al Uniunii Europene pentru că a sprijinit România în gestionarea pandemiei. 8% îi atribuie acest merit Președintelui, iar 4% primului-ministru.
Citeste si Cum a aflat un bărbat că iubita l-a înşelat. Gestul amantului a uimit pe toată lumea
Întrebați dacă faptul că vaccinarea a dus la relaxarea restricţiilor îi determină să își schimbe opinia despre vaccinare, 18% dintre respondenţi au spus că aceste declarații le schimbă părerea: 12% dintre români spun că anterior erau împotriva vaccinării, dar aceste declarații i-au făcut să fie pro-vaccinare. 6% dintre români au declarat că, anterior, erau pentru vaccinare, dar că respectiva declaraţie a autorităţilor i-a făcut să fie împotriva vaccinării.
Sondajul arată că, în prezent, 2 din 3 români sunt favorabili vaccinării anti-COVID-19, iar 3 din 10 sunt împotriva vaccinării, în timp ce 4% nu au o poziționare.