Potrivit sondajului, 46,8% dintre respondenţi consideră că România ar trebui să aibă Parlament unicameral, în timp ce 30,9% dintre aceştia preferă bicameralismul, iar 22,4% au spus „nu ştiu” sau nu au dorit să răspundă.
Totodată, 35,3% dintre cei chestionaţi sunt favorabili republicii prezidenţiale ca formă de regim politic, 17,7% consideră că România ar trebui să fie monarhie constituţională, în timp ce 13,2% preferă republica parlamentară şi 12,9% se declară în favoarea republicii semiprezidenţiale.
Întrebaţi dacă s-ar prezenta la votul de modificare a Constituţiei, dacă acesta ar avea loc în această toamnă, 41,4% dintre românii chestionaţi în luna februarie declară că sigur vor merge, 30,6% spun că se mai gândesc, 8,1% susţin ca sigur faptul că nu vor merge la vot, 5,8% consideră că actuala Lege fundamentală nu ar trebui schimbată, iar 14,2% dintre respondenţi nu au ştiut să răspundă sau nu au vrut.
La aceeaşi întrebare, adresată însă în luna martie, respondenţii au declarat în procent de 43% că sigur ar merge să voteze pentru schimbarea Constituţiei, 28,7% au susţinut că se mai gândesc, 8,6% au declarat ca sigură neparticiparea lor la un asemenea scrutin, 7,2% sunt de părere că nu trebuie modificată actuala Lege fundamentală, iar 12,5% dintre respondenţi nu au ştiut să răspundă sau nu au vrut.
Sondajul a fost realizat de Inscop Research, la comanda cotidianului ‘Adevărul’, în perioada 19 – 27 martie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.082 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.