Actuala șefă a statului moldovean conduce detașat în preferințele electoratului. Astfel, Maia Sandu ar urma să primească 35,8 la sută dintre voturi, la mare distanță de principalii ei contracandidați – prorusul Alexandr Stoianoglo (9 la sută) și controversatul Renato Usatîi (6,4 la sută).
În precedentul sondaj, Maia Sandu era creditată cu 36,1 la sută dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo, cu 10,1 la sută, notează news.ro.
În privința referendumului ce se va desfășura simultan cu primul tur al prezidențialelor, au crescut și procentul celor care spun că vor vota (76,3 la sută, faţă de 68,3 la sută în septembrie), și cel al moldovenilor care ar răspunde DA la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” (55,1 la sută, faţă de 53,8 la sută).
Conform aceluiași sondaj, 46,5 la sută dintre respondenți sunt de părere că Republica Moldova se îndreaptă într-o direcţie corectă, procent uşor mai ridicat decât al celor care cred contrariul (42,8 la sută).
Altfel, 85,7 la sută spun că ar participa la vot la alegerile prezidenţiale de duminică, 20 octombrie, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 5 procente faţă de septembrie.
Pe de altă parte, autoritățile din Republica Moldova au anunțat că peste 300 de persoane din Republica Moldova au fost instruite şi antrenate în Rusia cum să provoace dezordine în masă, acte de vandalism, să atace forţele de ordine în timpul protestelor şi să genereze alte tulburări pentru a destabiliza ţara.
Poliţia a precizat că, împreună cu Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, a deconspirat „planurile de destabilizare a Moldovei de către activiştii unui partid declarat neconstituţional” (referire la partidul oligarhului fugar Ilan Şor), în urma unei serii de percheziţii desfăşurate miercuri, 16 octombrie. Percheziţiile au fost făcute în localităţi din nordul, centrul şi sudul ţării.
Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urne duminică, 20 octombrie, pentru două voturi esențiale pentru viitorul țării: primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul de schimbare a constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană.
În cursa pentru președinție se află 11 candidați. Un candidat poate câștiga alegerile încă din primul tur dacă obține cel puțin 50 la sută plus un vot din totalul voturilor valabil exprimate.
Citește și Israelul l-a eliminat pe liderul Hamas, Yahya Sinwar. Testele ADN au confirmat