Acest lucru este dovedit de cel mai recent sondaj realizat de Avangarde. Cei chestionați din România își doresc mai degrabă să nu fie înfăptuită REunirea.
Doar 1 din 3 români vrea REunirea. La întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere, la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova?”, 54% au răspuns negativ, 33% au răspuns pozitiv, iar 13% nu au putut aprecia sau nu au răspuns, potrivit News.ro.
Mai mult, în cazul unui referendum pentru unirea cu Republica Moldova, 50% dintre respondenţi ar vota împotriva unirii, 31% ar vota în favoarea acesteia, 13% sunt nehotărâţi, iar 6% nu au răspuns.
Mai mult de jumătate (57%) dintre cei chestionaţi au o percepţie neutră faţă de Republica Moldova, în timp ce 31% au o percepţie mai degrabă pozitivă, iar 9%, mai degrabă negativă.
Majoritatea românilor intervievați nu vor Moldova nici în NATO. Procentul celor care cred că Rep. Moldova nu ar trebui acceptată de urgenţă în NATO este de 40%, iar al celor care cred că acest lucru ar trebui să se întâmple este de 31%, în timp ce 29% nu pot aprecia sau nu răspund.
Nici în UE nu vor prea mulți Moldova. Mai exact, în cea ce priveşte admiterea de urgenţă a Republicii Moldova în UE, procentul celor care au dat un răspuns favorabil este mai mare decât al celor care au răspuns negativ, 40% la 30%.
Procentul celor care cred că Rep. Moldova nu ar trebui acceptată de urgenţă în NATO este de 40%, iar al celor care cred că acest lucru ar trebui să se întâmple este de 31%, în timp ce 29% nu pot aprecia sau nu răspund.
În cea ce priveşte admiterea de urgenţă a Republicii Moldova în UE, procentul celor care au dat un răspuns favorabil este mai mare decât al celor care au răspuns negativ, 40% la 30%.
40% dintre cei chestionaţi au o părere bună sau foarte bună despre preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu (38% – bună şi 2% – foarte bună), iar 21% au o părere proastă sau foarte proastă despre ea (19% – proastă şi 2% – foarte proastă). Mai mult de o treime dintre subiecţi (36%) nu au o părere sau nu ştiu cine este.
La întrebarea „Credeţi că ar fi o variantă bună ca Maia Sandu să candideze la Preşedinţie în România?”, trei sferturi dintre respondenţi (76%) au răspuns negativ. Doar 5% au răspuns afirmativ.
Întrebaţi dacă populaţia Republicii Moldova este mai degrabă pro-Occident sau pro-Rusia, 46% dintre cei chestionaţi au răspuns că „este împărţită jumătate, jumătate”, 16% o consideră pro-Rusia, 14 % o consideră pro-Occident, 21% nu pot aprecia, iar 3% nu răspund.
Sondajul cu tema „Sentimentul unionist in România; anticipând viitorul” a fost realizat telefonic, în perioada 26 – 29 aprilie, pe 850 de subiecţi, eşantion reprezentativ pentru populaţia adultă (18 ani şi peste) la nivel naţional.
În ceea ce-i privește pe cei din Basarabia, aceștia sunt mai degrabă împotriva unirii, potrivit sondajelor realizate de-a lungul timpului, chiar mai opozanți decât românii. De menționat faptul că atât guvernele de la București, cât și cele de la Chișinău nu și-au propus în ultimii aproape 80 de ani să creeze și să aplice o strategie de apropiere între cele două state. Mai exact, nu s-a făcut deloc lobby la nivel oficial pentru REunire.