Timp de decenii, URSS a reprezentat o mare putere globală, atât din punct de vedere militar, cât și economic, respectiv cultural. După destrămarea URSS, în 1991, sub comanda lui Mihail Gorbaciov, a început și declinul Federației. Rușii și-au retras influența din diverse teritorii și astfel, a încercat o tranziție de la comunism la capitalism.
După mai bine de 30 de ani de la Perestroika, în mod ironic, 80% dintre ruși sunt de părere că încheierea epocii sovietice nu a fost de bun augur, arată studiul realizat de Fundația pentru Opinie Publică.
Doar 5% au un punct de vedere diferit față de majoritate, în timp ce 15% s-au poziționat drept indeciși.
Dintre cei care s-au poziționat favorabil față de perioada sovietică, 88% au vârste cuprinse între 46 și 60 de ani, 86% au peste 60 de ani, 75% au între 31 și 45 de ani, iar 64% sunt tineri, cu vârste din segmentul 18 – 30 de ani.
Atunci când menționează Uniunea Sovietică, cei mai mulți dintre ruși, 16%, își amintesc de copilărie și tinerețe, 14% își amintesc de „gânduri bune”, 11% asociază acea perioadă cu stabilitatea, 8% regretă și sunt nostalgici, 7% își amintesc de o viață bună, cu belșug, 6% își amintesc de unitatea și prietenia dintre popoare, 5% subliniază grija pentru oameni, 4% menționează bunătatea oamenilor, 3% indică stagnarea și lipsurile, iar 3% încă își amintesc de o țară mare, cu o economie puternică.
Sondajul vizează un eșantion de 1.500 de respondenți. Cercetarea a fost realizată în 53 de regiuni rusești, 104 localități, în intervalul 16-18 decembrie 2022.
Datele sondajului l-ar putea pune într-o lumină favorabilă pe Vladimir Putin, în țara sa, pe fondul opiniilor exprimate de experții occidentali, care-l acuză pe „țarul de la Kremlin” că are ambiții imperialiste și chiar de refacerea URSS-ului.
De asemenea, printre cei care l-au acuzat pe Putin de refacerea URSS este președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.