Uniunea Europeană se bucură de o puternică încredere din partea românilor. Cetățenii care susțin „RO-EXIT” reprezintă doar 13%, potrivit celui mai recent sondaj Avangarde. Deși încrederea în instituție este puternică, același lucru nu se poate spune despre liderii de la Bruxelles și Strasbourg.
Dacă duminică ar fi organizat un referendum cu privire la ieșirea României din Uniunea Europeană (UE), 70% dintre cetățeni ar vot pentru a rămâne în blocul comunitar. 13% susțin „RO-EXIT-ul”, în timp ce 12% sunt nehotărâți.
Doar 8% dintre români au „o părere foarte bună” despre UE, 60% au o opinie „mai degrabă bună”, 19% „mai degrabă proastă”, iar 2% „foarte proastă”. 11% nu s-au pronunțat.
Liderii din UE se află într-o criză de imagine, pentru publicul din România. Niciunul nu reușește să fie aprobat de mai mult de 29% dintre respondenți. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene înregistrează această cifră, în timp ce 46% o dezaprobă, iar restul sunt indiferenți.
Emmanuel Macron, președintele Franței, este aprobat de 22% și dezaprobat de 52%. Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, este aprobat de 20% și dezaprobat de 47%. Charles Michel, președintele Consiliului European, Roberta Metsola, Parlamentului European și Mark Rutte, premierul Olandei, beneficiază de 13%, 12%, respectiv 10%.
În opinia respondenților, cea mai importantă instituție UE este Parlamentul European, cu 47%, urmată de Comisia Europeană – 18% și Consiliul Europei – 12%.
Vocea euroscepticilor nu ar avea șanse nici în Parlament. La nivelul scenei politice, partidele din România se poziționează pro-UE, cu excepția SOS România, formațiunea Dianei Șoșoacă.