45% dintre cei chestionaţi la nivel global spun că asistența medicală este unul dintre primele trei motive pentru care ar trăi într-un oraș, iar 69% sunt mai preocupați de sănătatea mintală.
35% dintre consumatori îşi fac cumpărăturile online, iar 86% dintre aceștia intenționează să își mențină acest obicei și după ce măsurile de distanțare socială sunt eliminate.
”Este de așteptat ca această tendință să accelereze și, implicit, să stimuleze companiile și comercianții să își reinventeze modul în care își desfășoară activitatea. Cel mai probabil ne îndreptăm către o experiență de tip omnichannel care va integra tot mai mult cumpărăturile offline cu cele online mai curând decât se anticipa”, spune Mihai Anița, Partener, Retail & Consumer Leader, PwC România.
51% dintre respondenţi spun că sunt mai preocupați de îngrijirea sănătății fizice și mintale și a dietei după izbucnirea pandemiei. Aproape jumătate dintre locuitorii urbani chestionați după izbucnirea pandemiei spun că siguranța (49%) și asistența medicală (45%) sunt la fel de importante pentru calitatea vieții lor ca locul de muncă.
Înainte de pandemie, încrederea consumatorilor urcase la un nivel înalt, aproape jumătate (46%) spunând că intenționau să cheltuiască mai mult în următoarele 12 luni.
După izbucnirea pandemiei, 40% dintre cei chestionaţi au spus că le-au scăzut veniturile ca urmare a pierderii serviciului sau a reducerii veniturilor. În plus, procentul celor care au spus că vor cheltui mai puțin în următoarele luni aproape s-a dublat, iar numărul celor care au spus că vor cheltui mai mult a scăzut cu mai mult de 10 procente. 41% dintre respondenţi au spus că le-a crescut valoarea facturilor (de exemplu, la încălzire, energie electrică), 40% au suportat o scădere a venitului gospodăriei din cauza concedierii / pierderii locului de muncă /reducerii orelor de lucru, iar 18% s-au confruntat cu o scădere a veniturilor și o creștere a valorii facturilor.
În prezent, consumatorii cheltuiesc mai puțin pentru majoritatea categoriilor de produse nealimentare. Oamenii investesc mai puţin în îmbrăcăminte și încălțăminte (51%) și în echipament sportiv (46%).