Biserica rămâne în continuare una dintre instituțiile în care românii au mare încredere. Sondajul SOCIOPOL, dat publicității în ianuarie 2024, arată că odată cu venirea noului an încrederea românilor în biserică a suferit o ușoară scădere, față de anul precedent. Dacă la jumătatea anului 2023, încrederea românilor în Biserică era undeva la 70%, în 2024, aceasta a scăzut la 67%.
Cu toate acestea, încrederea cetățenilor în Biserică se menține în continuare ridicată față de anul 2022, când aceasta era puțin peste 60%.
Sociopol - 2024 01 - Încrederea în țări și instituții internaționale (2)Conform datelor SOCIOPOL, Biserica a primit o mare lovitură în anul 2019, atunci când încrederea românilor în această instituție a scăzut dramatic 58%.
Aceste scăderi se datorează în primul rând crizelor care au avut loc în interiorul Bisericii. Însă în continuare, mare parte din populația țării continuă să se bazeze pe această instituție sacră.
”Vorbim aici de percepția publică și în raport cu anumite instituții, care sunt percepute ca fiind stabile, predictibile. Și cred că lucrul acesta le inspiră încrederea, stabilitatea. Sunt și acolo probleme. În Biserici am asistat la crize de imagine.
Dar nicio instituție din lumea asta nu-i ferită de astfel de crize de comunicare sau de imagine. Dar totuși, ele sunt incomparabil mai reduse ca frecvență și amplitudine, comparativ cu ceea ce se întâmplă pe scena politică.
Dacă ne uităm și pe date, acestea ne arată, de fapt, o criză de încredere care se prelungește și se rostogolește de la an la an.
Și, din păcate, asta se vede și la percepția și încrederea în Parlament, în Guvern câteodată. Instituțiile care ar trebui să asigure, de fapt, funcționare democratică a societății, beneficiază de o încredere redusă sau în scădere.
Este o tendință de depreciere care pare să nu se mai oprească. Și lucrurile astea pot fi problematice pentru legitimitatea acestora în spațiul public.
În cazul Bisericii, iar aici vorbim despre Biserica la modul general, pentru că nu e menționat un cult anume, în aceste serii, luni, repetate de crize pare să fie un pol de stabilitate”, a explicat Sociologul Ioan Hosu, în urmă cu ceva timp pentru newsweek.ro.
Cu toate acestea, în ciuda reportajelor apărute în spațiul public referitoare la afacerile din interiorul Bisericii această instituție se bucură în continuare de prestigiu în România, față de alte instituții de bază.
Citește și Sondaj SOCIOPOL – Câtă încredere mai au românii în Uniunea Europeană