SONDAJ: Sunteţi de acord să donaţi bani pentru statuia Cuminţenia Pământului a lui Constantin Brâncuşi?

Ministerul Culturii a ajuns la un acord cu proprietarii statuii Cuminţenia Pământului. Contra sumei de 11 milioane de euro, statuia va rămâne statului. Ministerul va contribui însă doar cu 5 milioane de euro, pentru restul sumei intenţionând să organizeze o subscripţie publică. Banii trebuie strânşi până la toamnă, altfel statul pierde dreptul de preemţiune asupra statuii.
Romania TV
17 mart. 2016, 15:01
SONDAJ: Sunteţi de acord să donaţi bani pentru statuia Cuminţenia Pământului a lui Constantin Brâncuşi?

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a arătat că, în urma negocierii cu proprietarii operei lui Brâncuși, s-a ajuns la suma de 11 milioane de euro, 5 milioane de euro provenind din partea statului român. Restul de 6 milioane de euro ar trebui să fie strâns până la data de 30 septembrie, iar suma totală să fie virată până la 31 octombrie.

Vlad Alexandrescu a spus că banii de la cetățeni vor fi virați în conturi ale Ministerului Culturii și, în cazul în care campania nu va fi una de succes, vor fi returnați contributorilor, iar statul va renunța la dreptul de preempțiune asupra operei.

În opinia ministrului, acest lucru ar însemna că ”poporul român nu își dorește ca această lucrare să rămână în circuitul public”.

„Este un apel către toată societatea pentru a sprijini această inițiativă, pentru ca acest nou mod de a acționa să devină valid, să devină puternic și să poată să funcționeze ca model și pentru achiziții”, a declarat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, într-o declarație de presă.

Citeşte şi: Cuminţenia Pământului rămâne statului, însă Ministerul Culturii cere 6 milioane de euro de la români pentru statuie

Dacă o campanie de subscripție publică, în urma căreia românii ar urma să strângă 6 milioane de euro, pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși – „Cumințenia Pământului”, ar reuși, acesta este un semn că cetățenii doresc să iasă din starea de indiferență și neputință, a declarat joi ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Campania de subscripție vine la 128 de ani de la ultima inițiativă de acest gen din țară, pentru construirea Ateneului Român.

Potrivit ministrului, campania de strângere de fonduri ar urma să înceapă „în curând”, este susținută de firme private, personalități din diaspora și din cultura română și va fi desfășurată „pro bono”.

„Dacă această campanie va reuși, va fi un semn că cetățenii doresc să iasă din starea de indiferență și neputință”, a adăugat Vlad Alexandrescu.

El a mai spus că a condus echipa de negociere cu proprietarii operei lui Brâncuși.

„N-a existat încredere în părți, s-au spus lucruri neplăcute și pentru proprietari”, a declarat ministrul, referitor la încercările anterioare de negociere între cei care dețin „Cumințenia Pământului” și reprezentanții statului. „Este vorba de o traumă. Proprietarii au luptat timp de 9 ani pentru a recupera lucrarea”, a adăugat Alexandrescu.

Ministrul Culturii a arătat că înțelegerea între stat și proprietari la suma de 11 milioane de euro este „un moment istoric”.

„Inițiativa are susținerea prim-ministrului. (…) Miza este ca lucrarea să rămână în circuitul public”, a subliniat Alexandrescu.

El a precizat că înțelegerea este și o „reconciliere istorică între statul român și proprietari”.

Potrivit acestuia, dacă va fi achiziționată, lucrarea „Cumințenia Pământului” va fi expusă într-un muzeu de artă din România. „Faptul de a avea ‘Cumințenia Pământului’ în circuitul public este o chestiune de sensibilitate națională”, consideră el.

Realizată în 1907, „Cumințenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

„Cumințenia Pământului” a fost cumpărată în 1911 de inginerul și iubitorul de artă Gheorghe Romașcu chiar de la artist, a fost confiscată abuziv în 1957 de conducerea comunistă a Muzeului de Artă și retrocedată după 51 de ani și un proces îndelungat, se arată în catalogul pus la dispoziția publicului de casa de licitații Artmark în 2014. Din 2012, capodopera face din nou parte din colecția familiei Romașcu.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că știe de la Brâncuși că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului — grotele Savonnieres), este evaluată la suma de 30 de milioane de euro (prin raportul de expertiză realizat de expertul în artă desemnat de Tribunalul București, de pe lista Ministerului Justiției, să autentifice și să evalueze sculptura). Date fiind condițiile speciale de conservare și costul crescut al întreținerii operei, fata colecționarului, de vârstă înaintată, a decis finalmente să se despartă de ea, anunțând punerea ei în vânzare în 2014, începând de la un preț de 20 de milioane de euro, potrivit informațiilor din catalog.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Catalogul Kaufland cu oferte pentru Paște. Se vând doar în Vinerea Mare și în Sâmbăta Mare, sunt la reducere și au prețuri excelente. Retailerul nu a glumit deloc
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI