„Niciodată nu te gândești ‘acum sunt celebră’. Dacă ți se întâmplă asta, cariera ta s-a încheiat. Mereu trebuie să îți spui că tot ceea ce trăiești este ceva minunat, că trebuie să continui să te dezvolți. Trebuie să te dezvolți ca om, în primul rând, apoi în cariera ta. Dar nu mi s-a întâmplat niciodată să mă trezesc dimineața și să spun ‘Doamne, sunt o celebritate’. Nici când am câștigat Oscarul. Nici atunci nu știi asta„, a afirmat celebra actriță, vineri, într-o conferință de presă, la TIFF.
Ea a vorbit despre oamenii cu care a lucrat, precum regizorul Vittorio de Sica sau Marcello Mastroianni, și a subliniat că, pentru a fi un actor bun, este nevoie, în primul rând, de foarte multă muncă.
Întrebată care este actrița sa preferată, Sophia Loren a adăugat că o asemenea clasificare nu este un lucru ușor. „În spatele unei actrițe importante pe care tu crezi că ai ales-o (ca fiind preferata ta — n.r.) trebuie să existe o muncă foarte interesantă, o muncă grea. Dacă îi vorbești despre cât de grea e meseria asta cuiva care nu este din industrie, va spune ‘nu vreau să fac asta niciodată în viața mea'”, a declarat ea.
„Eu am practicat meseria aceasta muncind foarte mult. Pentru mine, să muncesc mult a însemnat să îmi sacrific fiecare zi din viață, iar eu fac asta de la 15 ani”, a mărturisit actrița a cărei carieră va fi celebrată, sâmbătă, la Gala TIFF.
„Să fii actor este o muncă grea. Să fii actor înseamnă să trăiești emoții fantastice. Eu încă trăiesc lucruri minunate”, a adăugat ea. De asemenea, Sophia Loren este de părere că doar școala de cinema nu este de ajuns. „Eu nu am fost niciodată la școala de actorie„, a adăugat ea.
Actrița a vorbit despre colaborarea sa cu Marcello Mastroianni și Vittorio de Sica. De altfel, ea a spus că filmul „Matrimonio all’ italiana”/ „Căsătorie în stil italian”, pentru care a colaborat atât cu Mastroianni, cât și cu de Sica, este unul dintre preferatele sale. Loren a povestit că lucrul cu Vittorio de Sica a fost „un miracol”. „Când lucram cu el, era incredibil. Oricine ar fi câștigat un Oscar cu el”, a spus ea.
Pelicula va rula în Festivalul Internațional de Film Transilvania vineri, în prezența actriței.
De asemenea, actrița a vorbit despre colaborarea cu fiul ei, Edoardo Ponti, pentru scurtmetrajul „Voce umana”. „Am încercat să uit că sunt mama lui. Era greu când mă uitam în ochii lui”, a declarat ea.
Sofia Loren a precizat că, în prezent, este foarte selectivă atunci când alege rolurile din filmele viitoare. „Trebuie să fie o capodoperă”, spune ea.
În cele șase decenii de cinema, Sophia Loren a jucat în aproape 100 de filme, lucrând îndeaproape cu marii regizori ai vremii, de la Vittorio de Sica, George Cukor, Charlie Chaplin, Mario Monicelli și Ettore Scola la Robert Altman. Și-a început cariera de actriță în 1950, la vârsta de 15 ani, iar primul său rol important a fost în L’Oro di Napoli (1954) al lui De Sica. ‘Peccato che sia una canaglia’/ „Too Bad She’s Bad” (1954) a fost primul film alături de Marcello Mastroianni, actorul care avea să îi devină un colaborator constant pe marele ecran.
La apogeul carierei sale, a fost plătită cu un milion de dolari ca să joace în ‘The Fall of the Roman Empire’ (1964). Ultima peliculă din lunga colaborare cu Vittorio de Sica a fost ‘Il viaggio’ (1974), în care a jucat alături de Richard Burton. Cea mai recentă apariție a sa este într-un scurtmetraj, ‘Voce umana’ (2014), regizat de unul dintre cei doi fii ai săi, Edoardo Ponti.
Sophia Loren a fost recompensată de-a lungul carierei și cu patru trofee Globul de Aur pentru World Film Favorite — Female, prestigiosul Cecil B. DeMille Award, un Premiu BAFTA și deține recordul de a fi distinsă cu șase Premii David di Donatello pentru cea mai bună actriță. În 1991, a fost onorată de Academia Americană de Film pentru întreaga carieră, fiind declarată o ‘comoară a cinematografiei mondiale’, iar în 1999 a fost recunoscută de American Film Institute drept una dintre marile legende ale epocii de aur de la Hollywood. Mick Jagger și Keith Richards i-au dedicat o melodie — ‘Pass the Wine (Sophia Loren)’.
Festivalul Internațional de Film Transilvania se desfășoară între 27 mai și 5 iunie 2016.