„Astăzi se împlinesc 31 de ani de la primul și ultimul (singurul) meu spectacol de operă pe o scenă de operă din România: spectacol de diplomă-examen de absolvire a Universității de Muzică din București, cu La bohème, pe scena Operei Naționale din Cluj, din 20 iunie 1990.
În afara câtorva concerte sau recitaluri, majoritatea cu scop caritabil, în cariera mea începută acum 31 de ani nu am fost invitată să interpretez niciun rol de operă în România, nu am fost invitată de nicio instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea natală.
În mod regretabil, instituțiile de cultură din România nu au știut niciodată să își susțină, să iși promoveze și să iși respecte artiștii cu adevărat valoroși, să se mândrească cu ei, așa cum văd că se întamplă peste tot în lume pentru colegii mei care sunt invitați să cânte anual în țările lor de origine (în Franța, America, Rusia, Germania, Anglia, Italia etc).
Cultura este oglinda și cartea de vizită a unei națiuni, atât în respectiva societate cât și în lume, însă cu tristețe observ că peisajul cultural și media din România este astăzi, posibil mai mult ca oricând, inundat de mult prea multă mediocritate, de prost gust și de ignoranță.
Cultura în România este un subiect prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autorități sau pentru oamenii cu funcții în acest stat… cred că nu există astăzi nici măcar un singur om politic român cu adevărat pasionat sau sincer preocupat de un act cultural/artistic, indiferent de natura acestuia. Mai merită să sper că se va schimba ceva vreodată în acest sens?”, a scris Angela Gheorghiu.
Cu toate acestea, Radu Paraschivescu o contrazice și spune că Angela Gheorghiu a refuzat o invitație, în 2016, „printr-un limbaj descalificant”.
„Cred că lucrurile merită nuanțate. Angela Gheorghiu este o voce extraordinară și este un artist care nu mai are nevoie acum de recunoașterea noastră. E recunoscută mondial de zeci de ani. Ar trebui să avem un punct de vedere și al celor care conduc instituții de tip operă, teatru, operetă, ateneu. Câtă vreme nu avem și răspunsul lor, putem doar să o credem pe cuvânt.
Există o doză de patetism în postarea Angelei Gheorghiu, pe care o înțeleg. Opera predispune la așa ceva. Îmi vine greu să găsesc o explicație plauzibilă pentru care ea nu a fost invitată timp de 30 de ani pe nici o scenă. O explicație ar fi, dar nu am niciun fel de dovadă. Este un artist foarte scump. Nu știu dacă o instituție de tipul Opera din București își permite un artist ca Angela Gheorghiu.
Nu sunt de acord cu faultarea guvernanților. Știu că guvernul e de vină pentru orice, indiferent de culoarea lui politică. E de vină că plouă, e de vină că nu plouă, e de vină că s-a scumpit oul. Vlad Alexandrescu este un ministru relativ recent, cu mare aplecare către cultură. Deputatul Ovidiu Raețchi este printre cei care au gândit un set de măsuri pentru încurajarea cititului și în sprijinul editorilor de carte. Generalizările de genul ăsta sunt din capul locului păguboase.
Mai spun un lucru și îl spun cu durere. Angela Gheorghiu a primit o invitație, cu 5 ani în urmă, de la un mare regizor de teatru și operă. Și a refuzat invitația printr-un limbaj descalificant. Eu am scrisoarea. Este datată din 2016.”, spune Radu Paraschivescu.
Potrivit unor informații din 2011, Angela Gheorghiu primea pe vremea aceea 15.000 de euro pe spectacol și 200.000 de euro pentru un turneu de promovare a albumelor. În 15 ani de carieră la cel mai inalt nivel, celebra cântăreaţă de operă a câştigat peste 11 milioane de euro. De atunci și până acum, averea cântăreței a crescut considerabil.
A absolvit Conservatorul în București, în 1990. În afara țării a cântat prima dată la Basel, în Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. În 1992 a debutat la Royal Opera House din Londra cu rolul Zerlina, în Don Giovanni, urmată de Mimì din La bohème de Giacomo Puccini, apoi în Adina la Opera de Stat din Viena și la Opera din Hamburg. În 1993 a debutat la Metropolitan Opera în La bohème.
La Royal Opera House a triumfat în mult aplaudata Traviata de Giuseppe Verdi, dirijată de Sir Georg Solti, în 1994, spectacol pentru care, ca să poată fi transmis în direct, a fost anulat programul obișnuit de la BBC. Spectacolul a fost înregistrat de casa de discuri Decca.
De atunci, soprana Angela Gheorghiu a fost o prezență constantă în săli de operă și de concert din lumea întreagă: Viena, Paris, Milano, Londra, New York, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneția, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Balbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Madrid, Barcelona, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai, Oman, Frankfurt, Verona și altele.
În 1999 a participat la concertul “Michael Jackson și Prietenii” în München. A cântat la redeschiderea Royal Opera House (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Veneția (mai 2001) și a Operei din Valencia în prezența Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005).