Potrivit Mediafax, procurorii anticorupţie au început recent urmărirea penală pe numele surorii judecătoarei Veronica Cîrstoiu, pentru spălare de bani. Totodată, anchetatorii au dispus extinderea cercetării penale în cazul judecătoarei Cîrstoiu pentru instigare la spălare de bani.
Procurorii ar fi stabilit că judecătoarea Cîrstoiu i-ar fi dat surorii sale bani primiţi ca mită pentru a soluţiona favorabil dosare pe care le avea în lucru, spunându-i să cumpere un apartament. Aceasta ar fi cumpărat un apartament cu două camere în Capitală din banii primiţi de la Veronica Cîrstoiu.
Avocata judecătoarei, Lorette Luca, a declarat miercuri că s-a făcut o extindere de urmărire în cazul clientei sale, pentru o nouă faptă. Aceasta a precizat că situaţia de fapt prezentată de anchetatori nu este conformă cu realitatea.
Lorette Luca a mai spus că sora judecătoarei lucrează de peste 10 ani, împreună cu soţul şi cu cei doi copii, în Spania, astfel că din veniturile obţinute acolo putea să cumpere un apartament în Capitală.
Avocata a adăugat că apartamentul presupus cumpărat din bani primiţi ca mită este confort doi, astfel că nu putea valora prea mult.
În dosarul judecătoarei Cîrstoiu, în ultima perioadă au fost aduşi de mai multe ori la audieri omul de afaceri Dinel Staicu, fratele acestuia, Marian, şi fosta lor avocată Alina Răducan.
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv în 9 august, în dosarul în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare, printre care şi cel al lui Dinel Staicu.
În motivarea deciziei de arestare preventivă instanţa a arătat că judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).
Procurorii DNA au stabilit că, în perioada august 2011 – ianuarie 2012, Adriana Dascălu a pretins de la Dinel Staicu 2,5 milioane de euro, sumă redusă ulterior la două milioane de euro şi apoi la 1,5 milioane de euro, spunând că are influenţă asupra celor trei magistraţi din completul de la Curtea de Apel Bucureşti care judeca atunci contestaţia în anulare formulată de Staicu în dosarul fraudării BIR. Din completul care a judecat contestaţia în anulare au făcut parte Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu.
Astfel, în urma înţelegerii cu Dinel Staicu, avocata Adriana Dascălu ar fi primit, în luna ianuarie 2012, o primă tranşă de 1,2 milioane de euro şi a stabilit ca diferenţa de 300.000 de euro să îi fie dată după ce instanţa pronunţa admiterea contestaţiei în anulare, au notat judecătorii în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi a fiului acesteia, Florin Cergan.
Deşi în 22 februarie 2012, completul de judecată format din Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare, Dinel Staicu nu i-a mai dat avocatei Adriana Dascălu diferenţa de 300.000 de euro.
Omul de afaceri Dinel Staicu şi Ioana Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, au fost acuzaţi de dare de mită şi, respectiv, complicitate la această infracţiune, fiind reţinuţi în 13 august şi arestaţi o zi mai târziu.
În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, arestat într-o altă cauză, Costinel Dinişoară şi Ionuţ-Cătălin Butaru-Nistor, pentru complicitate la dare de mită.
Procurorii l-au pus sub acuzare în acest dosar şi pe avocatul Lucian Băgia, acesta fiind arestat în 28 august, pentru trafic de influenţă. Avocatul este acuzat că ar fi primit de la Marian Staicu 420.000 de euro, pentru a interveni la judecători de la Tribunalul Bucureşti să îl elibereze pe Dinel Staicu, care era arestat în dosarul Transgaz.