Sărbătorile de iarnă sunt tot mai aproape, iar ziua de Ignat, atunci când se taie porcul, este așteptată de toată lumea pentru a degusta şoriciul delicios. Cei ce iubesc șoriciul trebuie să știe cum să îl consume, pentru a nu le cauza probleme.
Şoriciul reprezintă una din delicatesele de seamă de pe masa de Crăciun. Consumat cu moderație, şoriciul poate fi chiar benefic pentru sănătate, contrar unor mituri.
Este bogat în grăsimi sănătoase și oferă energie pentru întreaga zi. Consumul moderat poate fi adoptat de fanii dietelor bogate în grăsimi sănătoase.
Atenţie mare de unde cumpăraţi porci de Crăciun, puteţi rămâne şi fără bani, şi fără şorici. Recomandările ANSVSA
Șoriciul conține cantități semnificative de fosfor și calciu, minerale esențiale pentru sănătatea oaselor și a dinților.
Elementele ajută la menținerea densității masei osoase și previn riscul apariției osteoporozei.
Șoriciul asigură nutrienții necesari, grăsimi, proteine, vitamine și minerale esențiale. Consumul moderat poate ajuta la îmbunătățirea aportului nutrienților necesari pentru funcționarea optimă a organismului tău.
Consumul excesiv de șorici duce însă la creșterea colesterolului LDL (cel „rău”).
Cheie stă în moderație, iar consumul excesiv nu va aduce decât drumuri la spital, îngrășare și boli de inimă.
Iată cum șoriciul este o „sabie cu două tăișuri” în alimentația noastră. Furnizează nutrienți esențiali, dar poate duce la probleme medicale, din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate, avertizează medicii.
15 alimente care nu îngrașă absolut deloc. Poți să le mănânci în orice cantitate!
În prezent, tot mai multă lume se confruntă cu o problemă legată de creșterea în greutate. Nici nu poate fi altfel, dacă noi mâncăm pe fugă și, de cele mai multe ori, nici nu suntem prea atenți la alimentele cumpărate.
Experții în nutriție spun că 100 de grame de șorici pot alimenta corpul cu 11 mg de magneziu, 127 mg de potasiu, 30 mg de calciu și 85 mg fosfor. Pe de altă parte, conține și foarte multe calorii. Numai 100 de grame de șorici are 544 de calorii, dintre care 31,3 grame de grăsimi. Acesta este lipsit de fibre și carbohidrați, ceea ce înseamnă că poate fi consumat fără probleme de persoanele diabetice.
Cei ce iubesc șoricuiul de porc trebuie să fie foarte atenți la cantitate. Având în vedere aspectul caloric al acestuia, 50 de grame sunt suficiente pentru o singură zi. Este indicat ca acesta să fie consumat între mese, ca gustare, pentru că alungă senzația de foame deoarece este extrem de sățios.
Șoriciul de porc este contraindicat tutror persoanelor care au hipertensiune, dar și celor cu colesterol mărit, care au probleme biliare sau pancreatice, pentru că nu pot digera în mod normal șoriciul. În cazul în care îl vor consuma, vor avea simptome precum constipație, greață și crampe la stomac.
Nutriționiștii recomandă să fiți atenți de unde consumă șoriciul, dar și în ce cantitate. Cel mai bun șorici este cel proaspăt, de la porcii crecuți natural. Cel din comerț este foarte sărat, ceea ce îl face nociv pentru organism. Pentru ca cantitatea de apă să se diminueze, îl puteți lăsa în apă câteva ore.
În apropierea Crăciunului, carnea de porc şi produsele tradiţionale gata preparate s-au scumpit cu 20% faţă de anul trecut, iar printre acestea se află și îndrăgitul șorici. Producătorii spun că au cheltuieli tot mai mari, iar clienții nu mai pot cumpăra în cantități mai mari pentru că nu au destui bani.
Citește și: Atenţie mare de unde cumpăraţi porci! Au vrut şorici autohton, dar s-au ales cu 1.200 de lei amendă
Pregătirea mesei de Crăciun ne costă mai mult că niciodată în acest an. Cel mai scump este şoriciul, care costă chiar şi 200 de lei kilogramul. Lebărul, toba sau caltaboşul costă între 40 şi 60 de lei kilogramul. Oamenii sunt conștienți de faptul că se cer foarte mulți bani față de aceeași perioadă a anului trecut, însă își doresc ca măcar psihic să nu simtă cum sărăcia bate la ușa țării.
Preţuri mari sunt şi la carcasa de porc. De la 11 lei anul trecut, plătim acum 16 lei pe kilogram, iar pentru pulpa de porc plătim 28 de lei. Specialiştii din industria alimentară au o explicaţie.
„Pe de-o parte din cauza unor măsuri pe care Guvernul le-a luat şi care evident conduc la creșteri de prețuri. Guvernul a crescut preţurile produselor tradiţionale. Pe de altă parte, Guvernul a eliminat facilităţile din salariile angajaţilor din industria alimentară”, a explicat Dragoş Frumosu, reprezentant al industriei alimentare.
„Începând de anul trecut, toate costurile au crescut și noi am resimțit acest lucru, cât și la materia primă. În apropierea Crăciunului este normal să se scumpească carnea de porc. Şi atunci preţurile au suferit o ușoară diferența față de anul trecut, dar încercăm să menținem niște prețuri accesibile pentru clienți”, a dezvăluit și Cristina Smandu, producător.
Lucrătorii din măcelării recunosc că prețurile mai suferă schimbări și mai devreme de un an. Uneori acest lucru se întâmplă și la 4-6 luni, însă nu cu mult, pentru că, astfel, diferența pentru cumpărătorul de rând ar fi mult prea mare și nu ar mai exista cerere. De asemenea, și producătorii au costuri mărite ce trebuie plătite la timp.
Carne de porc mai ieftină găsim în supermarketuri, care este în proporţie de 80% din import. Acest lucru nu este pe placul românilor, car epreferă să se lipsească de carnea de porc decât să consume animal străin.