Șoriciul de porc, copt sau fiert, este o adevărată delicatesă iubită de majoritatea românilor. Specialiștii spun despre șorici că este foarte sănătos dacă este consumat cu moderație, pentru că altfel riscă să aducă câteva kilograme în plus.
Experții în nutriție spun că 100 de grame de șorici pot alimenta corpul cu 11 mg de magneziu, 127 mg de potasiu, 30 mg de calciu și 85 mg fosfor. Pe de altă parte, conține și foarte multe calorii. Numai 100 de grame de șorici are 544 de calorii, dintre care 31,3 grame de grăsimi. Acesta este lipsit de fibre și carbohidrați, ceea ce înseamnă că poate fi consumat fără probleme de persoanele diabetice.
Cei ce iubesc șoricuiul de porc trebuie să fie foarte atenți la cantitate. Având în vedere aspectul caloric al acestuia, 50 de grame sunt suficiente pentru o singură zi. Este indicat ca acesta să fie consumat între mese, ca gustare, pentru că alungă senzația de foame deoarece este extrem de sățios.
Șoriciul de porc este contraindicat tutror persoanelor care au hipertensiune, dar și celor cu colesterol mărit, care au probleme biliare sau pancreatice, pentru că nu pot digera în mod normal șoriciul. În cazul în care îl vor consuma, vor avea simptome precum constipație, greață și crampe la stomac.
Nutriționiștii recomandă să fiți atenți de unde consumă șoriciul, dar și în ce cantitate. Cel mai bun șorici este cel proaspăt, de la porcii crecuți natural. Cel din comerț este foarte sărat, ceea ce îl face nociv pentru organism. Pentru ca cantitatea de apă să se diminueze, îl puteți lăsa în apă câteva ore.