Șoriciul, nelipsit de la mesele tradiționale de sărbători, este un preparat apreciat de mulți români, însă, din cauza conținutului său de grăsimi, ar trebui consumat cu moderație, spun specialiștii. Ce trebuie să facă gospodinele pentru a-l frăgezi?
În fiecare 100 de grame de șorici de porc se regăsesc aproximativ 563 de calorii, 35 g de grăsimi, 63 g de proteine și diverse minerale, precum sodiu și potasiu. Din acest motiv, este recomandat să nu exagerăm cu porțiile de șorici, având în vedere și celelalte preparate de Crăciun.
Totuși, există un truc simplu pentru a reduce cantitatea de grăsime din șorici și pentru a-l face mai ușor de consumat: trebuie să îndepărtezi cât mai multă grăsime de sub piele. Acest pas va reduce numărul de calorii din preparat.
Pentru a obține șorici moi și gustoși, ai nevoie de apă, sare și usturoi. După ce ai curățat șoriciul de grăsime, taie-l în fâșii și pune-l într-un borcan de 800 ml. Apoi, prepară o saramură din apă, 4 lingurițe de sare și 4 căței de usturoi, pe care o torni peste șorici. Lasă borcanul la frigider, iar dacă saramura se colorează din cauza sângelui, schimbă apa și repetă procesul. Șoriciul obținut va fi moale, fraged și cu un gust delicios.
Citește și Rețetă de șorici murat, perfectă de sărbători. Cum se prepară delicatesa tradițională
Deși șoriciul este bogat în calorii și grăsimi, acesta are și câteva beneficii. Datorită proteinei sale, este o gustare sățioasă, iar grăsimile nesaturate, precum acidul oleic, regăsit și în uleiul de măsline, sunt benefice pentru sănătatea inimii. În plus, șoriciul conține puțini carbohidrați, având un impact redus asupra nivelului de zahăr din sânge.
Un alt beneficiu important al șoriciului de porc este conținutul său ridicat de colagen, esențial pentru sănătatea pielii, oaselor și articulațiilor. Colagenul ajută la menținerea elasticității pielii și contribuie la buna funcționare a oaselor și articulațiilor.
Datorită conținutului de sodiu, șoriciul ajută la reglarea absorbției glucozei și are un rol în prevenirea retenției de apă. Totuși, persoanele cu hipertensiune arterială sau colesterol ridicat ar trebui să evite consumul acestui preparat, la fel și cei care au probleme hepatice sau pancreatice, deoarece șoriciul poate fi greu de digerat.