Tribunalul Bucureşti judecă joi recursul declarat de şeful Antena Group, Sorin Alexandrescu, arestat pentru că l-ar fi şantajat pe Ioan Bendei, administrator la compania RCS&RDS, potrivit Agerpres.
Timp de aproape o oră, Sorin Alexandrescu a răspuns întrebărilor puse de avocatul său şi de preşedintele completului de judecată, Elena Burlan.
„Ioan Bendei mi-a spus că el a fost cel care a dispus scoaterea din grila de programe de la RCS a posturilor Antena Group. Bendei nu avea calitatea să negocieze contractul de retransmitere a posturilor. Contractul dintre Mitică Dragomir şi RCS mi-a fost transmis anonim cu o săptămână înainte să mă întâlnesc cu domnul Bendei”, a afirmat Sorin Alexandrescu.
El a recunoscut că, după ce a aflat de contractul semnat între RCS/RDS şi Bodu SRL (companie care îi aparţine fiului lui Dumitru Dragomir), dorea să facă un subiect de presă din acel contract, afirmând că, în calitate de director general al Antena Group, se ocupa şi de documentarea subiectelor jurnalistice.
Alexandrescu a mai spus că nu a avut niciodată în intenţie să nu divulge public contractul dintre RDS şi Bodu SRL.
Acesta a mai spus că este directorul general al Antena TV Group, şi nu al Intact Publishing, făcând referire la adresa primită de Ioan Bendei la sediul RCS&RDS, care a fost transmisă de Jurnalul Naţional, ce aparţine de Intact Publishing, şi în care se solicitau informaţii privind contractul încheiat cu SC Bodu SRL.
Alexandrescu a precizat că a aflat despre acea adresă transmisă de Jurnalul Naţional chiar de la Ioan Bendei, în 26 aprilie, când acesta a venit la biroul lui.
„Intact şi Antena Group sunt entităţi juridice total diferite. În 26 aprilie am aflat despre adresa emisă de Jurnalul Naţional, când Bendei a venit la Antena Group pentru a solicita o întâlnire cu mine şi pentru a-mi arăta respectiva adresă”, a spus Alexandrescu în faţa instanţei.
Întrebat insistent de instanţă de ce în interceptări apare că spune că s-a emis o adresă către RCS&RDS şi către SC Bodu, Alexandrescu a declarat: „Bendei mi-a spus de cinci-şase ori că un astfel de contract nu există, iar eu am spus atunci că Antena Group va face adrese pentru verificări şi în acest context reiese de pe interceptări menţiunea la sintagma de adrese. (…) El nega existenţa acelui contract, după care arăta că va face verificări şi tot aşa”.
Întrebat de instanţă care a fost scopul întâlnirilor cu Ioan Bendei, în condiţiile în care a afirmat că deţinea deja contractul ce stătea la baza anchetei jurnalistice, Alexandrescu a spus că a vrut să-l întrebe despre documentele primite şi despre acest contract dintre SC Bodu şi RCS&RDS.
„Am vrut să văd dacă acel contract există. Eu personal doream să aflu, ca director general al Antena Group şi în calitatea mea de persoană mandată de o entitate juridică ce a concurat în mod direct cu RCS&RDS pentru obţinerea unui contract”, a precizat Alexandrescu.
Instanţa a insistat cu întrebările, cerându-i lui Sorin Alexandrescu să spună de ce mai erau necesare întâlnirile directe cu Ioan Bendei.
Alexandrescu a spus că, la primele două întâlniri, denunţătorul Ioan Bendei a fost evaziv, spunând fie că „acel contract nu reprezintă absolut nimic”, fie că „sunt nişte simple foi de hârtie”.
„De ce insistaţi în a-l convinge pe Bendei Ioan că există acel contract şi, cu atât mai mult, dacă ştiaţi că el există, de ce aţi continuat întâlnirile cu acesta”, l-a întrebat din nou instanţa, Alexandrescu spunând că „Ioan Bendei a precizat la un moment dat că există un contract, dar că paginile şi conturile sunt diferite şi că va face verificări cu avocatul firmei în acest sens”.
Alexandrescu a arătat în continuare că în toate discuţiile pe care le-a avut cu Ioan Bendei, nu l-a raportat pe acesta la statutul de persoană fizică, ci la calitatea sa de administrator de firmă, iar toate discuţiile cu acesta s-au referit exclusiv la contractul dintre RCS&RDS şi SC Bodu SRL.
„Eu i-am spus că am nevoie de lămuriri pentru ancheta ce va fi discutată, iar Bendei a arătat, la un moment dat, că trebuia să facă o înţelegere cu mine. (…) pentru că o eventuală publicare a unui astfel de material i-ar aduce prejudicii”, a mai spus Alexandrescu.
Judecătorii l-au întrebat pe directorul general al Antena TV Group dacă s-a gândit vreun moment că-i poate crea o stare de disconfort şi nesiguranţă lui Ioan Bendei.
„Întâlnirile au fost extrem de relaxate. Nu m-am gândit niciodată că Bendei Ioan ar putea fi pus într-o stare de disconfort”, a răspuns Sorin Alexandrescu.
La un moment data, instanţa, făcând referire la o serie de interceptări din dosar, a arătat că Ioan Bendei are probleme cu limbajul şi gramatica şi l-a întrebat pe Alexandrescu dacă l-a văzut pe acesta ca pe o persoană competentă să-i rezolve solicitările presupus jurnalistice.
Alexandrescu a arătat că, în opinia sa, Ioan Bendei „este o persoană foarte OK şi că a purtat cu acesta şi altfel de discuţii”, pe lângă problema contractului, cum ar fi cele despre copii sau familie, menţionând totodată că Bendei este acţionar în RCS&RDS.
Întrebat de instanţă de ce din interceptări reiese că a pus problema unui eventual nou contract între Antena TV Group şi RCS&RDS, Alexandrescu a spus că Ioan Bendei s-a oferit să discute cu omul de afaceri Zoltan Teszari despre un nou contract.
În finalul declaraţiei sale, Alexandrescu a reafirmat că intenţia sa a fost de a face un subiect jurnalistic în legătură cu contractul dintre SC Bodu SRL şi RCS&RDS, pe care să îl „divulge publicului indiferent de situaţie”.
Potrivit DNA, în perioada 16 aprilie – 24 mai, Sorin Alexandrescu, director general al Antena TV Group, l-a ameninţat pe Ioan Bendei, administrator la RCS&RDS, că va începe o campanie media compromiţătoare împotriva sa, dacă nu semnează în numele companiei RCS/RDS un contract având ca obiect retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor aparţinând Antena TV Group.
„(… ) în intervalul 16 aprilie 2013 – 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu a constrâns, în mod repetat, partea vătămată Ioan Bendei, administrator al unei societăţi comerciale, ameninţând-o cu darea în vileag a unor fapte compromiţătoare pentru aceasta de natură a-i afecta viaţa personală şi cariera profesională. În această modalitate, cel în cauză a urmărit să-l determine pe Ioan Bendei să semneze în numele companiei RCS/RDS un contract având ca obiect retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor aparţinând Antena TV Group SA în condiţii prestabilite, respectiv pe o perioadă de 5 ani, valoarea acestuia fiind de 7,2 milioane euro/anual, ceea ce implica încasarea unui preţ de 0,6 euro/lunar/abonat2, susţine DNA.