38 de miliarde de lei spune şeful Fiscului că a adunat la bugetul de stat în primele trei luni ale acestui an, o sumă mai mare cu trei miliarde decât cea adunată în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Această creştere, de aproximativ 850 de milioane de euro, este un semnal bun, însă vestea proastă este că suma este mult prea mică pentru a-i asigura liniştea şefului ANAF.
El ar fi trebuit să adune la buget, pînă la mijlocul lunii aprilie, în plus, 1,5 la sută din PIB, adică două miliarde de euro. Aşa i-a cerut premierul Mihai Răzvan Ungureanu, care a avertizat că, în cazul neîndeplinirii acestei ţinte, nu va ezita să-l schimbe din funcţie pe şeful ANAF.
Până acum, ANAF a strâns doar jumătate din sumă, iar Blejnar mai are doar două săptămâni la dispoziţie pentru a îndeplini obiectivul fixat.
Premierul Ungureanu declara, pe 5 martie a.c., la TVR că nu va ezita să îl demită din funcţie pe şeful ANAF, Sorin Blejnar, dacă veniturile bugetare obţinute din combaterea evaziunii fiscale nu se va apropia măcar de limita impusă de 1,5% din PIB, adăugând că o serie de criterii de performanţă sunt stabilite şi pentru CNAS.
În luna februarie, şeful Guvernului a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a două miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.
El a precizat atunci că impunerea unui plafon ridicat de venituri obţinute într-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o „capcană” pentru demiterea şefului ANAF, ci o metodă prin care va fi stabilită eficienţa fiecărei persoane implicate.