Sorin Cîmpeanu: „A fost aprobat proiectul de lege „Școala în spital”. Ce presupune programul și când intră în vigoare

Sorin Cîmpeanu a prezentat în cadrul conferinței de presă de la Palatul Victoria, proiectul de lege "Școala în spital", prin care elevii internați vor avea parte de susținere din partea cadrelor didactice autorizate.
Ruxandra Rădulescu
19 aug. 2021, 17:23
Sorin Cîmpeanu:
Sorin Cîmpeanu

Ministrul a mai precizat că profesorii desemnați în cadrul proiectului „Școala în spital” vor fi instruiți în cadrul unui program de pregătire psihopedagogică specială. De asemenea, elevii care se află în instituțiile spitalicești cu probleme de sănătate vor beneficia de o programă școlară diferențiată.

„Un alt proiect de ordonanță de urgență, prezentat în primă lectură, a reglementat școala în spital. Mai exact, în cadrul Universităților de Medicină și Farmacie se înființează unități de învătământ preuniversitare cu titulatura de școala în spitale. Are ca scop organizarea școlarizării anteșcolarilor, preșcolarilor și elevilor spitalizați în număr de câteva sute în fiecare an. Până acum nu a fost posibilă organizarea școlii în spital deoarece piedici birocratice reglementau dimensiunea minimă a formațiunilor de studiu.
Pe toată perioada spitalizării se va numi un cadru didactic care va fi monitorizat  și care ca supraveghea elevul. Va fi numit un corp didactic pentru școala în spital care va fi instruit în urma unui program de pregatire în psihopedagogie specială.

Universitățile de medicină si farmacie pot accesa fonduri nerambursabile pentru programul „școala în spital mobil”, proiectul va fi adaptat la tipul bolii și în funcție de clasa în care se află elevul.

Va exista o programă diferențiată pentru elevii din școala în spital. Prezenta ordonanță de urgenta va intra în vogoare de la prima publicare în Monitorul Oficial.

A fost aprobată integrarea între creșe și grădinițe, Ministerul Educației va asigura componenta salarială pentru educație din perspectiva cheltuielilor salariale.

Costul standard per copil în creșă este de 15 mii lei per copil la care se adaugă 558 de lei pentru cheltuieli materiale, comparatic cu 741 de lei per copil în gradiniță, deoarece este vorba de grupe mai mici și cerințe speciale de îngrijire în acest domeniu antepreșecolar.

La creșă vor putea merge copii de la 0 la 3 ani, (0 ani înseamnă de la 11 luni).

A fost aprobată premierea elevilor cu rezultate la bacalaureat. Cei care au luat nota 10,00 la Bacalaureat vor primi 3000 lei, per elev. Elevii care au luat la Evaluarea Națională nota 10,00 vor primi 1000 lei, per elev.

În condițiile în care legea 85 prevede reducerea numărului de elevi în clasă pentru învățământul gimnazial la 29 elevi în clasă și pentru ciclul liceal 33 de elevi în clasă. Este o nevoie de o creșetere a numărului de cadre didactice.  Toate aceste măsuri presupune suplimentarea numărului de posturi de cadre didactice cu 3500 de posturi.

A fost aprobat programul de susținere al scolilor, asfel au fost investite 501 milioane de lei care vizează, în afară de lapte și produse lactate sau produse de panificație, avem și 76 milioane de lei pentru fructe și legume proaspete pentru elevii din România.

De asemenea am aprobat programul pentru posibilitatea redistribuirii în colectiv a produselor neconsumate.” a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul educației.

Masă caldă pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învățământ şi în anul şcolar 2021 – 2022

Elevii din 150 de unităţi de învățământ de stat vor primi şi în anul şcolar 2021 – 2022 o masă caldă la şcoală. Pe masa Guvernului se află o Ordonanţă de Urgenţă care prevede ca „în semestrul I al anului școlar 2021-2022, până la data de 31 decembrie 2021, în perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”.

„La cererea motivată a părinţilor/reprezentanţilor legali/ocrotitorilor legali, formulată în scris şi susţinută de document-suport, înregistrată la secretariatul unităţii de învăţământ în care este înmatriculat preşcolarul/ elevul, preşcolarii şi elevii care din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de pachetul alimentar/masă caldă vor beneficia de produse alimentare adecvate situaţiei acestora, în limita valorii zilnice prevăzute la alin. (1). În cazul preşcolarilor şi elevilor care din considerente de natură culturală sau religioasă nu pot beneficia de pachetul alimentar/masă caldă, documentul-suport este reprezentat de declarația pe propria
răspundere a părinţilor/reprezentanţilor legali/ocrotitorilor legali”, se mai arată în proiectul OUG.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl are la raft în toate magazinele de joi, 3 aprilie, patru produse pentru bucătărie pe care românii se bat să le cumpere. Au prețuri excelente, se vor vinde repede
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Controverse în jurul unui săpun: Nicolae Ceaușescu și un denunț penal
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
ADIO, plată cu cardul și cu telefonul mobil. Care este noua metodă de a achita contactless
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)