Sorin Cîmpeanu ameninţă cu demisia. Ministrul Educaţiei a anunțat marți, la Realitatea Plus, că programul de guvernare și cel privind împărțirea fondurilor europene pe care le va primi țara noastră în următorii patru ani prevăd o alocare de 6% pentru educație, pe care o consideră necesară. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, ministrul Educației a spus că va părăsi funcția.
” În calitate de preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, am adoptat o modificare a OUG care prevedea alocarea a 1,5 miliarde educației, din cei 30,4 miliarde, circa 3%, și am cerut să se respecte proporția de 6% la nivelul fondurilor europene care vin în următorii patru ani. S-a adoptat în unanimitate acest amendament și a fost preluat în programul de guvernare a actualei coaliții.
Din bugetul național, asumarea a fost de 6% din PIB sau 18% din buget, adică a cincea parte din bugetul țării să fie alocată educației.
Obiectivul nu este deloc de neglijat. Va fi atins prin creșteri graduale, până în 2024.
Am mai trăit o dată experiența asta, în 2015, când bugetul cercetării era de 0,33% din PIB, ținta asumată de România fiind de 1%, așa cum era asumat pentru educație 6%. S-a stabilit atunci că, prin creșteri graduale, vom ajunge la 1%. Din aceste creșteri, am ajuns la 0,16%.
Ministrul Educaţiei taie în carne vie. Vrea să dispară această formă de învăţământ: ”E o nenorocire”
Când spun creșteri graduale pun accent pe creșteri. Adică în 2021 bugetul educației, înțelegând toate dificultățile, să fie măcar un pic mai mare decât în 2020.
Dacă nu vom avea o creștere în valoare absolută a bugetului, eu am spus că nu știu să fac ce mă gândesc că trebuie să fac fără buget și atunci voi lăsa în locul meu pe cineva mai priceput care știe să facă mai bine fără bani”, a spus Cîmpeanu.
Guvernul va adopta o OUG care va permite continuarea învăţământului exclusiv online, până în 8 februarie
Sorin Cîmpeanu ameninţă cu demisia. Pe de altă parte, ministrul Educaţiei a anunţat că Guvernul va adopta o OUG pentru continuarea învăţământului exclusiv online până în 8 februarie, dar a afirmat că îşi doreşte ca semestrul al doilea să se deruleze „în maniera clasică”.
”Vom avea mâine (miercuri – n.r.) şedinţă de Guvern. Vom avea o Ordonanţă de Urgenţă prin care putem să continuăm învăţământul online. Aşa cum am început semestrul I, cu siguranţă, vom termina semestrul I, online. Speranţa şi dorinţa noastră este să organizăm semestrul II într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat. Ca să poată să fie finalizat, e nevoie de o schimbare la Legea 55 care dădea dreptul ministrului Educaţiei să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020. Am fost pus în faţa unei întrebări: dacă iniţiem Ordonanţă de Urgenţă pentru învăţământul online, haideţi să-l iniţiem până în septembrie 2021. Am refuzat acest lucru şi am spus: nu; îl iniţiem până în data de 8 februarie, deci cu bună ştiinţă, mi-am retezat, mi-am redus dreptul de a decide peste data de 8 februarie învăţământ online”, a declarat Cîmpeanu, marţi seară.