Sorin Cîmpeanu a declarat, luni seară, că s-au luat măsuri pentru cei 65 de mii de elevi care riscă să rămână cu situaţia neîncheiată la finalul semestrului.
„Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Învăţământului preuniversitar permite deja să se încheie mediile în 4 săptămâni de când elevul revine la şcoală, însă astăzi am luat decizia să extindem această perioadă la 8 săptămâni. Decizia a fost luată pentru a permite profesorilor să compenseze pierderile prin aceste acţiuni remediale.
Aceasta măsură este în interesul elevilor pentru a putea compensa pierderile cu sprijinul profesorilor, pentru că altfel nu se poate şi a avea mediile încheiate pe semestrul I.
Mai mult, am flexibilizat procedura de evaluare la două note. Sunt suficiente două note pentru a încheia situaţia la o anumită disciplină”, a declarat Sorin Cîmpeanu la TVR.
Citeşte şi Sorin Cîmpeanu, propunere controversată: Elevii ar putea fi chemați la școală și sâmbăta
Reamintim că ministrul Educaţiei a organizat, luni, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali, tema principală fiind identificarea numărului de elevi aflaţi în situaţie de risc cu privire la neîncheierea situaţiei şcolare pentru semestrul I, precum şi măsurile ce se impun în această situaţie.
„La acest moment, conform datelor transmise de către unităţile şcolare, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB, se estimează că un număr de cca. 65.000 de elevi se află în situaţia de a nu avea media încheiată, imposibilitatea de acces la resursele tehnologice fiind factorul principal, la care se adaugă şi alte motive precum neparticiparea la cursuri, situaţii medicale etc.
Trebuie avut în vedere că, în ultimii ani, numărul elevilor care se aflau anual în această situaţie era de aproximativ 15.000”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Educaţiei.
Ministrul Educației a mai precizat că încă nu se știe cum vor avea loc cursurile începând cu 8 februarie. Cîmpeanu a declarat că autoritățile iau în considerare mai multe scenarii, în funcție de evoluția ratei de infectare.
”În a doua jumătate a lunii ianuarie, în ultima decadă mai exact a lunii ianuarie, în funcție de evoluția ratei de infectare, adăugăm evoluția campaniei de vaccinare – ne dorim să fie cât mai mulți profesori vaccinați -, în funcție de măsurile adoptate de alte state și în funcție de acțiunile remediale pe care trebuie să le facem și care necesită prezența fizică în școală, vom lua decizia referitoare la modul în care va începe școala pe 8 februarie.
Nu excludem niciun scenariu, nici scenariul deschiderii în zonele în care rata de infectare este mai scăzută, nici acela al prioritizării celor mici, grădiniță și învățământ primar, nici scenariul în care acordăm prioritate celor care susțin examenele naționale, cala a 8-a și a 12-a, nici alt scenariu și nici o combinație între aceste scenarii. Anunțul se va face la finalul lunii ianuarie, cu cel puțin o săptămână înainte de data de 8 februarie programată pentru începerea semestrului 2.
Săptămâna trecută, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care restrânge dreptul ministrului Educației de a trece școala românească în online la data de 8 februarie, începutul semestrului 2. Această ordonanță de urgență a fost promovată în bună înțelegere cu ministrul Educației. Carevasăzică, este o dovadă că Ministerul Educației și guvernul României își doresc să înceapă școala pe 8 februarie. Însă acest lucru se va face în funcție de evoluția ratei de infectare după vacanța de iarnă care s-a încheiat ieri, 10 ianuarie. Știm foarte bine că sunt necesare 14 zile”, a precizat ministrul la TVR.