Sorin Cîmpeanu, anunţ oficial despre prelungirea vacanţei de iarnă: „Este o decizie a Guvernului, nu emit supoziţii”. Rafila: „Sănătatea copiilor este primordială”

Ministerul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că gradul de vaccinare în rândul personalului din învăţământ este de peste 70%, iar un număr important de şcoli au un grad de 100%.
Filip Stan
30 dec. 2021, 19:57
Sorin Cîmpeanu, anunţ oficial despre prelungirea vacanţei de iarnă:

Sorin Cîmpeanu anunţă că şcoala se reia pe 3 ianuarie, conform calendarului, dar ia în calcul certificat Covid obligatoriu pentru profesori şi desfăşurarea online a olimpeiadelor şcolare dacă realităţile epidemice o impun.

Sorin Cîmpeanu a menţionat, în legătură cu posibilitatea introducerii certificatului verde la locul de muncă, că reprezintă o decizie a Guvernului şi că este de acord cu orice fel de măsuri care permit ca şcoala să se deruleze cu prezenţă fizică.

„Nu emit supoziţii. Este o decizie a Guvernului. În funcţie de decizia Guvernului vă voi anunţa şi care este nivelul de impact în sistemul de educaţie”, a afirmat Cîmpeanu, după şedinţa Executivului, întrebat cum ar reacţiona profesorii în cazul în care se va introduce certificatul verde la locul de muncă.

Elevii se reîntorc de luni la şcoală. Ce se întâmplă cu testele de salivă pentru depistarea coronavirusului
El a adăugat că este în favoarea oricărei măsuri care permit şcoala cu prezenţă fizică, menţionând că este nevoie de desfăşurarea cursurilor cu prezenţa fizică şi cu asigurarea măsurilor de siguranţă sanitară.

„Sunt de acord cu orice fel de măsuri care fac în aşa fel încât şcoala să se poate derula cu prezenţă fizică, pentru că digitalizarea este un obiectiv major pentru sistemul de educaţie din România, este un obiectiv major pentru sistemul de educaţie din orice stat al lumii, dar niciun stat al lumii nu poate spune că sunt îndeplinite cele cinci condiţii de bază: disponibilitate generalizată echipamente, conectivitate generalizată – cel de-al doilea – formarea tuturor cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digital – al treilea – conţinut digital pentru toate disciplinele adaptat fiecărui nivel de studiu – al patrulea – şi platforme dedicate pentru evaluare în cazul predării online. Aceste condiţii nu sunt îndeplinite simultan în niciun stat al lumii şi nici în România. Până le vom îndeplini, este nevoie de prezenţă fizică. Pentru prezenţă fizică e nevoie de siguranţă sanitară în şcoli. Pentru siguranţă sanitară în şcoli este nevoie de vaccinare, de testare şi de respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară”, a explicat Cîmpeanu, întrebat dacă ar fi de acord cu certificatul verde.

Sorin Cîmpeanu anunţă măsurile pentru reducerea ratei de abandon şcolar în România: „Acest fenomen înregistrează tendințe de creștere”
Sorin Cîmpeanu a afirmat că gradul de vaccinare în rândul personalului din învăţământ este de peste 70%.

„Deci la ultima interogare a sistemului de educaţie, gradul de vaccinare a personalului din învăţământ era demult peste 70%. Deci, în învăţământ avem mai mult decât dublul mediei naţionale din perspectiva vaccinării, deci avem cadre didactice şi personal responsabil pentru activitatea de învăţământ. (…) Avem un număr important de şcoli în care gradul de vaccinare este de sută la sută. Instituţiile de învăţământ şi unităţile şcolare sunt singurele instituţii din România în care avem gradul de vaccinare pe fiecare şcoală în parte”, a mai spus ministrul.

Cîmpeanu: Olimpiadele şi concursurile şcolare pot fi reluate după o perioadă de întrerupere de 2 ani

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat joi că a semnat ordinul prin care olimpiadele şi concursurile şcolare pot fi reluate, după doi ani de întrerupere.

„După o perioadă de întrerupere de 2 ani a tuturor olimpiadelor şi concursurilor şcolare internaţionale, am semnat în această seară ordinul de ministru prin care aceste olimpiade şi concursuri şcolare pot fi reluate. Este vorba de un număr de 76 de olimpiade şi concursuri internaţionale, la care se adaugă 34 de olimpiade şi concursuri naţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei. Sunt două anexe, în prima anexă sunt cele care sunt şi finanţate de Ministerul Educaţiei. Elemente de noutate, alături de olimpiadele clasice de matematică, chimie, fizică, am introdus anul acesta recunoaşterea pentru olimpiadele de robotică, pentru olimpiadele de creativitate şi de inovare. Consider că este un lucru important, Ministerul Educaţiei va susţine inclusiv financiar organizarea acestor olimpiade şi concursuri”, a spus Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a precizat că olimpiadele şi concursurile vor fi reluate din primăvara anului viitor.

Ministrul Educaţiei a adăugat că, pe baza experienţei acumulate pe parcursul crizei sanitare, se are în vedere şi posibilitatea organizării acestor olimpiade şi concursuri în format online, dacă situaţia o va impune. „Acest lucru este o garanţie că Ministerul Educaţiei va susţine, indiferent de evoluţia situaţiei, derularea acestor olimpiade şi concursuri şcolare”, a afirmat Cîmpeanu.

lexandru Rafila a vorbit joi, 30 decembrie, despre valul 5 și efectele acestuia în România. Potrivit informațiilor transmise de ministrul Sănătății, urmează discuții pentru „decizii echilibrate” în legătură cu funcționarea școlilor.

Școlile vor fi închise din nou? Autoritățile sunt îngrijorate din cauza valului 5

Ministrul Sănătății a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre eventuala amânare a deschiderii școlilor.

„Sunt un susținător al menținerii școlilor deschise, vedeți că sunt și țări care au o incidență înaltă a acestei infecții și mențin școlile deschise. Întotdeauna trebuie să pui în balanță impactul asupra sănătății publice al deschiderii școlilor și impactul asupra sănătății copiilor. Să nu uităm că sănătatea copiilor din această generație este responsabilitatea noastră”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, acesta a explicat faptul că închiderea școlilor pe durate lungi are consecințe care s-ar putea să se facă resimțite ani de zile.

„Afectezi nu numai procesul de învățământ, ci și sănătatea copiilor, modul în care ei se dezvoltă din punct de vedere psihic, fizic. Consecințele închiderii pe durate lungi s-ar putea să se facă resimțite ani de zile”, a completat ministrul, punctând faptul că vor exista discuții cu toți cei din zona de sănătate și educație în așa fel încât să fie luate „decizii echilibrate”.

În acest context, Alexandru Rafila a subliniat că apelul medicilor este să fie făcut un efort comun.

„Se va traduce prin încetinirea transmiterii, prin posibilitatea sistemului de sănătate de a prelua cazurile și prin funcționarea cât mai aproape de normal a întregii societăți, inclusiv a activității în școli”, a conchis Rafila.

Închiderea unităţilor de învăţământ prin grevă generală

Varianta intrării angajaţilor din educaţie în grevă generală în ianuarie, situaţie care ar duce la închiderea unităţilor de învăţământ, este foarte probabilă, deoarece angajaţii se simt umiliţi de faptul că Guvernul nu intenţionează să le majoreze anul viitor salariile conform legii, au declarat pentru Agerpres, liderii a două federaţii sindicale din învăţământ.

„Primim foarte multe semnale contondente, reacţiile sunt extrem de dure, oamenii vor să protesteze. Aşa cum am transmis şi Guvernului astăzi, după 3 ianuarie se va ajunge foarte probabil la o grevă generală, adică s-ar putea să apară neplăcuta surpriză să se pună lacătul pe şcoli. Am transmis asta, astăzi, unui consilier al prim-ministrului, să îi comunice, pentru că lucrurile nu mai pot fi acceptate aşa cum sunt”, a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
”Amazonul Europei”, destinația din România, pe placul jurnaliștilor internaționali. Turiștii sunt fascinați
Capital.ro
Doar șoferii cu permis de conducere CATEGORIA B au dreptul. Sunt obligați să depună un nou DOSAR
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Cel mai iubit produs de la Lidl se vinde acum cu câțiva lei! Dispare imediat de la raft!
Adevarul
Rușii au lansat o ofensivă amenințătoare în est, unde ar putea cuceri o porțiune semnificativă de teritoriu
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Xonia, victima testelor mincinoase ale Poliției. Falsul pozitiv la DrugTest i-a răvășit viața
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
NOTIFICARE pentru șoferii din România. Hârtia pe care o pot găsi direct pe PARBRIZ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Rezultatele la Bacalaureat 2024 vor fi publicate pe 8 iulie
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!