Sorin Cîmpeanu anunţă detalii despre concursurile pentru posturile de directori, ce se întâmplă cu bursele şi cum încep cursurile la universităţi

Sorin Cîmpeanu a făcut declaraţii de ultimă oră după şedinţa de guvern de vineri seară. Ministrul Educaţiei a anunţat că marţi, 14 septembrie, vor fi demarate concursurile pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli.
Loredana Brumă
10 sept. 2021, 20:06
Sorin Cîmpeanu anunţă detalii despre concursurile pentru posturile de directori, ce se întâmplă cu bursele şi cum încep cursurile la universităţi

Sorin Cîmpeanu a anunţat că şedinţa de Guvern de vineri seară a fost dedicată Educaţiei, fiind adoptate două proiecte de ordonanţă de urgenţă, restul fiind prezentate în primă lectură, urmând a fi adoptate în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

Sorim Cîmpeanu, declaraţii la finalul şedinţei de guvern

„Astăzi, 10 septembrie, chiar înainte de începerea anului școlar în data de 13 septembrie, ședința de Guvern a fost dedicată Educației. Au fost incluse pe ordinea de zi cinci acte normative esențiale pentru educație, trei proiecte de ordonanță de urgență și două de hotărâre de guvern.

Au fost adoptate două proiecte de ordonanță de urgență, restul fiind prezentate în primă lectură, urmând a fi adoptate în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

Ordonanța de urgență adoptată, prin care se instituie măsuri în anul școlar 2021- 2022. Vor putea fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice precum și posturile de conducere din cadrul unităților de învățământ preuniversitar.

În acest fel concursurile vor putea fi demarate pentru ocuparea posturilor de directori în toate școlile din România începând cu data de 14 septembrie, marți 14 septembrie .

Luni, 13 septembrie începe școala, vor fi festivități în toate școlile, marți 14 septembrie va începe concursul”, a anunţat ministrul la finalul şedinţei de guvern.

Ministrul Educaţiei: Dacă universitățile vor fi obligate să apeleze la predarea online, aceste cursuri se vor recunoaște

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai anunţat la finalul şedinţei de guvern că, dacă universitățile vor fi obligate să apeleze la predarea online din cauza situației epidemiologice, aceste cursuri se vor recunoaște.

„O altă modificare a fost aceea prin care,  dacă universitățile vor fi obligate să apeleze la predarea online din cauza situației epidemiologice aceste cursuri se vor recunoaște. Nu mai există o reglementare pentru acest an universitar pentru a putea desfășura cursurile online. Situația a fost rezolvată.

Se prelungesc mandatele membrilor conducerii agenției române de asigurarea calității în învățământul superior până cel mai târziu la 31 decembrie 2021 pentru finalizarea procesului de evaluare a tuturor domeniilor de doctorat din toate școlile doctorale. Acesta a fost primul proiect de ordonanță de urgență adoptată astăzi”, a declarat ministrul.

Creșele trec în sistemul de educație național, de la 1 octombrie

Sorin Cîmpeanu a anunţat că cel de-al doilea proiect de ordonanță de urgență adoptat vineri are în vedere preluarea tuturor creșelor în sistemul de educație.

„Autoritățile Inspectoratelor școlare vor finaliza preluarea până la sfârșitul acestui an. A fost calculat și stabilit costul standard per elev în creșă la 15000 RON, este mai mult decât dublu față de costul standard per copil în grădiniță.

În cazul în care autoritățile administrației publice locale nu solicită arondarea în sistemul de învățământ, creșele rămân instituții publice cu subordonare locală, cu personalitate juridică, dar pentru finanțarea va fi asigurată tot de la bugetul de stat de Ministerul Educației conform standardului per an școlar.

Este o schimbare importantă care pregătește integrarea învățământului la nivelul educației timpurii”, a mai precizat ministrul.

Ce se întâmplă cu bursele elevilor. Anunul făcut de ministrul Educaţiei

„Al cincilea proiect de hotărâre de guvern se referă la aprobarea cuantumului minim pentru bursele elevilor.

Cuantumul minim era aprobat de către Guvern la 100 RON, acest contum nu a fost diferențiat între burse, acest pas a fost unul foarte important pentru că bursele au fost plătite pentru prima dată de la bugetul de stat

Vom avea de acum diferența pentru cuantumul minim între bursele de performanță destinate olimpicilor, de la 100 RON la 500 lei.

Creșteri vor fi și pentru bursele de merit, pentru că bursa de merit trebuie să fie de merit, precum și bursele de studiu și sociale”, a declarat Sorin Cîmpeanu la finalul şedinţei de guvern.

Şedinţa de Guvern de vineri, 10 septembrie 2021, s-a desfășurat începând cu ora 18.30, în format online. Pe ordinea de zi s-au aflat doar patru proiecte de acte normative, trei în primă lectură. Printre actele care nu au fost adoptate se află şi proiectul de HG care trebuia să aprobe planul de implementare a programului România Educata,

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre noul an şcolar. Risc major pentru Bucureşti

Reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi seară că vineri va avea loc o şedinţă de guvern care va fi dedicată Educaţiei, ocazie cu care vor fi adoptate cinci acte normative.

“Mâine vom adopta în şedinţă de guvern – care va fi o şedinţă de guvern dedicată educaţiei, înainte de luni, începerea şcolii – cinci acte normative. Vom avea programul de implementat România educată, adoptat prin hotărâre de guvern. Avem acolo definite toate obiectivele strategice şi măsurile corespondente, urmând ca, prin consultare organizată de comitetul interministerial cu întreaga societate, să avem şi acţiuni pentru atingerea acestor obiective, acţiuni concrete, să avem şi termene de implementare să avem şi bugete alocate şi responsabilităţi”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

Potrivit unor surse citate de Edupedu.ro, motivul amânării adoptării astăzi a proiectului de Hotărâre de Guvern (HG) privind aprobarea Programului de Implementare a Proiectului „România Educată” îl reprezintă lipsa avizului de la Consiliul Economic și Social.

Citeşte şi Formularul pe care trebuie să-l completeze părinţii la început de an şcolar. Sorin Cîmpeanu: Chestionarul are scopul de a veni in sprijinul celor care vor sa se vaccineze

Calendarul examenului pentru directori este următorul:

14 septembrie: Anunțarea concursului (publicarea funcțiilor vacante pentru care se organizează concursul). Constituirea comisiei naționale, a comisiilor de organizare la nivel județean și a comisiilor de evaluare a documentelor de înscriere.

15 – 26 septembrie: Depunerea dosarelor de înscriere la proba scrisă pe platforma informatică dedicată.27 – 29 septembrie: Evaluarea dosarelor de înscriere.

30 septembrie: Afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor.

1 octombrie: Depunerea solicitărilor de analiză a cauzelor și remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere în platforma informatică.

4 – 6 octombrie: Remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere.

7 octombrie: Afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor.

8 octombrie: Stabilirea centrelor speciale de desfășurare a probei scrise

13 octombrie: Repartizarea candidaților pe centre

15 octombrie: Desfășurarea probei scrise

15 octombrie: Afișarea rezultatelor la proba scrisă

15 – 17 octombrie: Depunerea contestațiilor la proba scrisă

18 – 20 octombrie: Soluționarea contestațiilor la proba scrisă

20 octombrie: Afișarea rezultatelor finale la proba scrisă

21 – 27 octombrie: Înregistrarea opțiunilor candidaților pentru unitatea la care candidează și, in funcție de opțiune, depunerea documentelor pentru unitățile de învățământ care necesită avize suplimentare, conform art. 8 alin. (1) lit. n).

28 – 29 octombrie: Transmiterea solicitărilor de desemnare a membrilor comisiilor de interviu din partea consiliilor profesorale, autorităților locale și companiilor/universităților.

1 – 10 noiembrie: Constituirea comisiilor pentru proba de interviu

12 noiembrie: Publicarea graficului de desfășurare a interviurilor

15 noiembrie – 8 decembrie: Desfășurarea probei de interviu

16 noiembrie – 10 decembrie: Depunerea și soluționarea contestațiilor la proba de interviu

13 decembrie: Exprimarea opțiunilor candidaților declarați admiși pentru mai multe funcții/unități de învățământ.

17 decembrie: Validarea rezultatelor finale

20 – 22 decembrie: Emiterea deciziilor de numire (cu aplicare de la 10 ianuarie 2022).

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii