Sorin Cîmpeanu anunţă condiţiile în care se va face diferenţierea între elevii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi în noul an şcolar 2021 – 2022

Ministrul Educaţiei a declarat joi că speră ca până pe 13 septembrie "să nu avem nicio școală în care să nu se poată începe cu prezență fizică din cauza depășirii pragului de 6 la mie". De asemenea, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre singura situaţie în care se face o diferenţiere între elevii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi.
Filip Stan
02 sept. 2021, 23:50
Sorin Cîmpeanu anunţă condiţiile în care se va face diferenţierea între elevii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi în noul an şcolar 2021 - 2022

Sorin Cîmpeanu a dat de înţeles că „sunt 3 sau 4 cazuri cu semne de întrebare privind începerea anului cu prezență fizică”.

„Peste 6 la mie, rămân deschise creșele și grădinițele. Singura diferențiere între elevii vaccinați și cei nevaccinați”, a declarat ministrul Educaţiei, joi, la TVR.

Întrebat despre situaţiile în care se va recurge la şcoala online din cauza infectărilor cu COVID-19, Sorin Cîmpeanu şi-a exprimat speranţa ca şcoala să poată începe cu prezenţă fizică.

„Până pe 13 septembrie, sper să nu avem nicio școală în care să nu se poată începe cu prezență fizică din cauza depășirii pragului de 6 la mie”, a declarat ministrul Educației.

Totodată, Sorin Cîmpeanu a explicat că sunt 3-4 cazuri izolate, cu elevi puțini, unde sunt totuși semne de întrebare.

„Conform studiilor, suntem îndreptățiți să sperăm că, și în cazul în care se va atinge pragul de 6 la mie, în 10-12-14 zile s-ar putea să putem avea șansa să se revină”, a completat el.

Sorin Cîmpeanu explică cum se va proceda în clasele în care sunt descoperite cazuri COVID-19

Ministrul a menţionat ce se întâmplă în clasele unde sunt și elevi vaccinați și elevi nevaccinați, în cazul în care se semnalează o infectare cu noul coronavirus. Potrivit ordinului de ministru, elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități pot solicita să rămână în online.

„Pe ideea de prezență fizică am insistat zi de zi, în fiecare zi a mandatului meu. Din păcate, deși mi-aș fi dorit să mă înșel, am anticipat destul de corect dimensiunea pierderilor generate de predarea online”, a ținut să sublinieze ministrul Educației.

„Pragul de 6 la mie a fost stabilit de către epidemiologi. Important este că se deschide școala cu prezență fizică pentru absolut toți elevii, fără niciun fel de diferență, pentru preșcolari și antepreșcolari, și va funcționa cu prezență fizică până când în localitate se va atinge pragul de infectare de infectare de 6 la mia de locuitori”, a declarat ministrul Educației.

Citeşte şi: Noul an şcolar, scenariile stabilite CNSU pentru desfăşurarea cursurilor din 13 septembrie DOCUMENT

Sorin Cîmpeanu: „Rata de infectare în București a crescut de 6 ori între 1 și 31 august”

„Sunt cazuri izolate, cu elevi foarte puțini și sunt convins că până pe 13 septembrie, sper să nu avem nicio școală în care să nu se poată începe cu prezență fizică din cauza depășirii pragului de 6 la mie. În București, spre exemplu, la 1 august, aveam o rată de infectare de 0,13 la mia de locuitori, la finalul lunii august, pe 31 august, aveam 0,78, de 6 ori. Rata de infectare în București a crescut de 6 ori între 1 și 31 august. Astăzi este 0,89, dacă nu mă înșel, deci o creștere ușoară, dar creștere, se menține trendul ascendent”, a subliniat ministrul.

Mai mult, Sorin Cîmpeanu a amintit că, în valul 3, perioadele de depășire a pragului de 7 la mie au fost în jur de două săptămâni.

„Este o speranță. Peste 6 la mie, totuși, vor rămâne deschise creșele și grădinițele și, de asemenea, vor avea acces cu prezență fizică elevii din învățământul special. Elevii cu cerințe educaționale speciale vor avea acces integral la terapie. Terapia este, practic, o modalitate prin care acești copii sunt învățați să supraviețuiască – nu ne permitem luxul, nu trebuie să ne mai permitem luxul, dacă putem spune așa, este o exprimare nu tocmai fericită, de a-i priva pe acești copii de activitățile de terapie”, a subliniat Cîmpeanu, conform sursei citate.

Sorin Cîmpeanu anunţă condiţiile în care se va face diferenţierea între elevii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi

„La nivelul scenariilor generale, nu se face niciun fel de diferențiere între elevii vaccinați și nevaccinați. Nici până la 6 la mie, nici după 6 la mie. Pentru această diferențiere nu există nici bază legală, ca să fim bine înțeleși. Dacă însă, într-o clasă, apare un caz confirmat, în primul rând s-a oferit șansa de înjumătățire a perioadei în care se suspendă prezența fizică – de la 14 zile la 7 zile, cu următoarea condiție: în cea de-a opta zi, contacții cazului confirmat, colegii de clasă, în măsura în care vor fi testați și rezultatele vor fi negative, vor putea relua cursurile cu prezență fizică încă din ziua 8. Deci este încă o posibilitate de înjumătățire a timpului în care elevii ar fi obligați să învețe online”, a explicat ministrul.

„Dacă, începând de la clasa a VII-a și până la clasa a XII-a, respectiv a XIII-a, deci tineri, copii cu vârsta mai mare de 12 ani, care se pot vaccina – dacă sunt vaccinați sau dacă au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, dar nu mai puțin de 14 zile, aceștia vor putea, subliniez, vor putea să urmeze în continuare cursurile cu prezență fizică. Este singura diferențiere între cei vaccinați și cei nevaccinați – aceea în care apar îmbolnăviri într-o anumită clasă”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a dat de înţeles că situația se judecă la nivel de clasă.

Ministrul Educaţiei a vorbit despre situația elevilor cu vulnerabilității

„Elevii care au vulnerabilități care determină o imunodepresie moderată sau severă generată de transplant, de chimioterapie, de boli autoimune – diabetul mai este valabil doar la cei mici, cu vârsta sub 12 ani, în această listă – dacă există aceste afecțiuni în rândul elevilor, sau dacă există aceste afecțiuni în rândul aparținătorilor, părinților, fraților și sunt certificate medical, aceștia vor putea solicita să rămână în online. Există toate aceste prevederi”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.

„De altfel, îndrăznesc să spun că acest ordin de ministru acoperă chiar toate situațiile. Am învățat în această pandemie inclusiv la acest nivel de reglementare și am avut o colaborare foarte bună cu Ministerul Sănătății, între Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, INSP, CNCAV și CNSU”, a mai precizat ministrul Educaţiei.

Citeşte şi: Şase şcoli şi licee, incluse în programul pilot din proiectul „România educată” în anul şcolar 2021 – 2022. Ce modificări presupune

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Floarea pe care e bine să o plantezi în luna noiembrie. Are culori superbe, un parfum unic, iar până la primăvară se va dezvolta perfect
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Playtech.ro
Care este numele complet al lui Klaus Iohannis. Cum îl cheamă de fapt în buletin pe președintele României
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Gafa făcută de Ștefan Bănică Jr. Fiul său l-a taxat
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024! Despre ce sumă este vorba și cine sunt beneficiarii
Cancan.ro
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Serviciile americane acuză Rusia de dezinformare în statele-cheie pentru alegerile prezidențiale
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE din SUA! CUTREMUR în ZIUA VOTULUI american
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate