Sorin Cîmpeanu a anunţat că şi-a dorit încă de la preluarea mandatului de ministru al Educaţiei ca şcolile să se redeschidă. Ministrul a făcut explicat în ce situaţie se suspendă cursurile în şcoli, precizând în ce situaţie s-ar putea închide o şcoală.
„pentru cei mici de grădiniţă, la aparitia unui caz confirmat se suspendă pentru 14 zile activitatea în clasa respectiva. Pentru invatamantul gimnazial şi liceal, după primul caz se face ancheta si se ia decizia. Daca apare si un al doilea caz, atunci cursurile la clasa respectivă se suspendă pentru 14 zile.
Daca se inchid trei clase dintr-o scoala care are patru clase, este o mare problema şi şcoala se poate închide. Daca se inchid 2-3 clase dintr-o şcoală cu 50 de clase, situatia este diferita”, a explicat ministrul Educaţiei la Aleph News.
Întrebat daca şcoala este un spaţiu sigur în acest moment, ministrul a răspuns: „riscul nu poate fi eliminat complet. Important este să facem tot ce este posibil pentru a fi diminuat. Orice profesor vaccinat înseamnă o diminuare cât de mică a riscului de transmitere epidemiologică. Fiecare dintre noi putem să facem câte ceva în acest sens”, a mai precizat ministrul.
Elevii trebuie să poarte mască, atât în sala de clasă, cât și pe culoare, dar și dincolo de școală. Pe lângă mască, aceștia trebuie să se dezinfecteze, să se spele pe mâini cât de des se poate, să respecte distanțarea atât la ore, cât și în pauze. De asemenea, e recomandat să nu facă schimb de obiecte sau de măști și nici să nu se îmbrățișeze.
Sorin Ion, secretar de stat la Educație, a explicat ce se întâmplă dacă unii părinți nu vor să-și trimită copiii la școală de frică să nu se infecteze.
„Nu voi ieși din litera ordinului comun. Este foarte clar: în funcție de starea de sănătate, dacă copilul prezintă vreun simptom, nu va merge la școală. Dacă în familie avem pe cineva cu comorbidități, copilul nu va merge la școală. Nu există situația – „nu vreau să-l dau la școală”. Trebuie să existe un motiv”, a declarat Sorin Ion pentru EuropaLiberă.
În cazul în care unii părinți nu vor să-și dea acordul pentru testarea COVID a elevului, Sorin Ion a spus că „nu se pune problema că interzicem dreptul la educație, dar putem presupune că dacă un copil are simptome de orice boală, părintele n-o să-l lase la școală fără să ia nicio măsură. Și atunci, el se va prezenta la medic, iar în cele din urmă medicul va decide ce recomandare îi dă. Îmi este greu să cred că un părinte al cărui copil prezintă niște simptome de boală îl va trimite la școală în orice condiții; exclud această posibilitate”.