Sorin Cîmpeanu anunţă măsurile pentru reducerea ratei de abandon şcolar în România. Ministrul Educaţiei a declarat că, din cauza crizei sanitare, fenomenul de abandon şcolar este în creştere.
Executivul a aprobat joi Hotărârea de Guvern pentru lansarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, care va da undă verde pentru fondurile de 3,7 miliarde de euro destinate Educației pe care România ar urma să pe primească prin Programul Național de Redresare și reziliență (PNRR).
„Hotărârea de Guvern adoptată astăzi vizează un obiectiv major al proiectului „România Educată” – reducerea abandonului școlar. În condițiile în care, România și-a propus pentru anul 2020, atingerea unui prag maxim de 11,3% abandon școlar, prag pe care, din păcate, nu l-a atins pentru că rata de părăsire a școlii în 2020 a fost de 15,6%, reducerea abandonului școlar este un element esențial.
Cu atât mai mult cu cât, ca urmare a crizei sanitare, acest fenoment de abandon școlar înregistrează tendințe de creștere în loc să înregistreze, așa cum ne-am asumat, scăderi ale cifrelor care și așa sunt foarte mari și care ne poziționează pe ultimele locuri din Europa din această perspectivă.
Hotărârea de azi va beneficia de o finanțare de 543 de milioane de euro, este o componentă nerambursabilă din PNRR care va trebui implementată cât mai rapid posibil. În acest sens, din perspectivă formală este îndeplinit jalonul cu numărul 462, componenta Educație, reforma 3, investiția 4.
Tot în aceatsă seară am trimis la Monitorul Oficial, Ordinul de ministru pentru implementarea MATE (Mecanismul de avertizare timpurie în educație).
Ambele documente vor fi publicate în Monitorul oficial de astăzi.
Am trimis, de asemenea, și lista celor 3.235 d eșcoli identificate ca fiind eligibile, adică au cel mai mare risc de abandon școlar, Din acestea, la începutul lui 2022 vom selecta cel puțin 2.500 de școli care se află în risc de abandon școlar cu gradul cel mai ridicat. Până în luna martie, minimum 750 de școli din acestea vor trebui să primească deja finanțare și programul să fie demarat.
Programul asigură câte 200.000 de euro pentru fiecare din aceste școli, precizez că este vorba de școli cu număr redus de elevi, din mediul rural”, a declarat ministrul la finalul şedinţei de guvern.
De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai anunţat că a semnat Ordinul de ministru prin care se vor relua olimpiadele şi concursurile naţionale, după o perioadă de întrerupere de doi ani.