Sorin Cîmpeanu a reiterat că Ministerul Educaţiei vrea reluarea şcolii cu prezenţă fizică în şcoli.
„Începând cu opţiunea de bază pentru Ministerul Educaţiei, aceea a prezenţei fizice în şcoli. Pierderile în perioada de predare online sunt enorme. A înţeles în sfârşit toată lumea cât de rău este să apelezi la predarea online fără să ai toate condiţiile asigurare. Nu este doar situaţia României. În niciun stat din lume nu a fost pregătit să aibă conectivitate generalizată şi echipamente pentru toţi copii şi profesori formaţi pentru online şi conţinut digital pentru toate disciplinele, mai cu seamă platforme de evaluare online.
Nu sunt îndeplinite aceste condiţii şi va trebui să facem în continuare eforturi pentru digitalizarea Educaţiei”, a precizat ministrul interimar al Educaţiei.
„Dată fiind situaţia, vom avea ca ipoteză prezenţa fizică. Am anunţat o serie de elemente importante.
Păstrăm reducerea numărului de note necesare încheierii mediei la minimum două. În mod normal, erau 3-4 note, un număr egal orelor alocate săptămânal disciplinei. Acum vor trebui doar două note.
De asemenea, am redus numărul de teze la clasa VIII-a de la trei teze la două teze. La clasa V, VI şi VII care au teză la limba română şi la matematică, nu ai ce să reduci.
La liceu, de la patru teze la toate filierele, cu excepţia filierei tehnologice, am redus de la patru la trei teze„, a precizat Sorin Cîmpeanu, la Pro TV.
„Am adaptat materia la specificul acestui an şcolar, în sensul în care programele pentru examenele naţionale – Evaluarea Naţională, Bacalaureat – vor rămâne în continuare subţiate, restrânse, adaptate la specificul acestui an.
Din acest punct de vedere, inclusiv acela al compensării celor două săptămâni de vacanţă, care se va încheia săptămâna aceasta, vacanţa suplimentară pentru gimnaziu şi liceu- două săptămâni; pentru învăţământul primar şi grădiniţă – o singură săptămână a fost suplimentară.
Vor fi recuperate în aşa fel încât nu se va pierde nicio zi de cursuri. De asemenea, nu vor fi mutat examenele naţionale. Vor fi susţinute la datele care sunt deja cunoscute.
Avem nevoie de un minim de predictibilitate în educaţie atât cât ne poate oferi evoluţia epidemiologică. Din această perspectivă a educaţiei, am anunţat tot ce se putea anunţa… Depindem doar de evoluţia epidemiologică.
Vineri, 5 noiembrie, nu vom mai avea supoziţii. Vom avea date certe. E a 11-a zi în care în Bucureşti rata de infectare scade. Rămânem totuşi la un nivel foarte ridicat – 13,35 la mie!
Am avut 10 zile în care am avut rată de infectare de peste 16 la mie. Se remarcă un trend descedent. De asemenea, la nivel naţional am coborât sub 10 la mie, rată de infectare.
În funcţie de aceste elemente ce ţin strict de situaţia epidemiologică, vom vedea dacă ordinul comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii în vigoare acum va trebui să fie completat cu alte criterii pentru ca şcolile să poată relua activitate cu prezenţă fizică. În mod clar, mergem către o decizie descentralizată adaptată situaţiei reale. Sunt şcoli care funcţionează în localităţi cu o rată mică de infectare şi şcoli care funcţionează în localităţi cu rată mare de infectare”, a explicat ministrul Educaţiei.