Ministrul Educaţiei dă asigurări că absolvenţii care vor susţine anul acesta examenele naţionale – evaluarea naţională şi bacalaureatul – vor da aceste examene „aşa cum a fost anunţat”.
„Cei care încep şcoala astăzi vor susţine examenul de bacalaureat aşa cum a fost anunţat. Singura schimbare este aceea decisă împreună cu partenerii de dialog social, a păstrării programei în forma cunoscută înainte de pandemie pentru ambele examene naţionale: evaluare naţională şi bacalaureat. Deci toţi elevii care încep astăzi şcoala vor susţine bacalaureatul în forma cunoscută.
Vor putea susţine un examen de bacalaureat diferit doar elevii care vor începe şcoala anul viitor, în septembrie 2023, după planuri-cadru noi, după un curriculum nou, după ce vor fi parcurs patru ani de liceu într-un alt fel vor susţine şi un examen de bacalaureat într-un alt fel. Nu schimbăm regulile jocului în timpul jocului. Planurile-cadru vor trebui să fie finalizate în acest an calendaristic, pentru că în spatele fiecărei discipline din panul-cadru, în funcţie de numărul de ore alocat fiecărei discipline va trebui să avem un curriculum adecvat şi adaptat, centrat pe adevărate competenţe”, a declarat Sorin Cîmpeanu luni, 5 septembrie, în prima zi a anului școlar 2022-2023.
Cîmpeanu a precizat că, după elaborarea noului curriculum, va fi nevoie de noi manuale, disponibile şi în format digital.
Cîmpeanu a precizat că a primit 10.431 de amendamente la propunerile privind noua legislaţie în domeniul educaţiei, arătând că toate acestea „sunt abordate cu maximă seriozitate”, subliniind că are în continuare consultări privind viitoarele decizii din sistem.
Vacanța de vară a luat sfârșit, iar aproape trei milioane de elevi și copii de grădiniță s-au întors la cursuri în peste 17.800 de unităţi de învăţământ. E anul în care vor fi numeroase schimbări în sistemul de învățământ. În locul celor două semestre vor fi cinci module de învățare care vor alterna cu cinci vacanțe.
Tezele nu vor mai fi obligatorii, cadrul didacitic urmând să decidă modul de evaluare a elevului și câte note îi va da, în funcție de numărul de ore săptămânal la disciplina respectivă. În loc de medii semestriale, va exista o singură medie – cea anuală.