Astfel, Sorin Cîmpeanu compară testele de salivă din şcoli cu testele de sarcină sau chiar cu tăiatul unghiilor. Ministrul Educaţiei a subliniat că rezultatul pozitiv al unui test de salivă poate fi infirmat sau confirmat de un test RT-PCR.
„Este o presortare care îți atrage atenția asupra acelor situația în care există suspiciuni de îmbolnăvire. Tocmai de aceea nu sunt un act medical, nu știu de ce nu s-a înțeles. Testul de sarcină, iertați-mi comparația, nu este un act medical. Testul de sarcină nu este verificat din punct de vedere al condițiilor sterile, nici al altor condiții. Nici tăiatul unghiilor, dacă îmi permiteți să duc în derizoriu puțin, nu este un act medical. Nu te verifică nimeni. La fel este și testul de salivă. Important este ca acest test pe bază de salivă să fie la dispoziția elevilor și personalului din învățământ pentru a avea un mediu mai sigur în școli, pentru a le putea ține deschise”, a declarat luni Sorin Cîmpeanu, la Antena 3, potrivit Hotnews.
Citeşte şi: Speculă cu teste de salivă destinate elevilor. Un kit se vinde pe internet şi cu 50 lei
Luni a fost prima zi în care elevii și copiii de grădiniță a trebuit să facă testele COVID pe bază de salivă achiziţionate de Guvern. Pentru că nu este vorba despre o procedură unitară, fiecare școală și-a făcut propria regulă – cele mai multe au trimis părinților testele pentru a le face copiilor acasă, iar unele au ales ca părinții să le comunice rezultatul doar dacă testul este pozitiv. În aceste condiţii, pe internet au început să apară anunțuri de vânzare a kiturilor cu teste cu salivă.