Tot mai mulţi elevi şi profesori s-au infectat cu noul coronavirus în ultimele săptămâni. În prezent, peste 160 de unităţi de învătământ au cursuri online, a anunţat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.
„Dacă anul trecut, la întâlnirea miniștrilor Educației din Europa, lucrurile erau privite cu mai mult optimism din perspectiva digitalizării educației, experiența ne-a arătat că predarea online, fără a avea pregătirea necesară, are vulnerabilități. Educația va avea o componentă digitală mai pronunțată, însă ea trebuie făcută cu precauție. Siguranța pe internet este un element esențial. Anul acesta, la întâlnirea miniștrilor Educației, abordarea s-a nuanțat, s-au relavat neajunsurile educației online, în contextul crizei sanitare. (…)
Sunt afectați și părinții, și profesorii, întreaga societate e afectată de elementele din studiul Salvați Copiii. Pentru persoanele care au deja probleme de sănătate mintală, toată această perioadă de forțare a lucrului pe Internet, 4 ore pe zi, pentru 80% dintre copiii, e mult. Ministerul Educației și alte autorități au distribuit mai mult de 100.000 de tablete, cu internet inclus. Acele tablete nu sunt folosite doar în procesul educațional.
Chiar și acum, după toate eforturile de păstrare a școlilor deschise, avem un număr de 163 de școli care funcționau integral online, plus 4800 de grupe sau clase care aveau activitatea suspendată din motive epidemiologice. În aceste școli învață 200.000 de copii care, în momentul în care vorbim, se bazează exclusiv pe internet. 200.000 e un număr foarte important. (…)
Este un termen nou, oboseala online – se referă la sentimentul de epuizare după cursuri online lungi, după videoconferințe”, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvaţi Copiii România.
Citeşte şi: Înscriere clasa pregătitoare 2022 – 2023. Actele vor putea fi depuse din martie
Ministrul Sorin Cîmpeanu atrage atenţia că s-a ajuns la un punct în care apare confuzia rolurilor părinţilor, iar copiii ajung să fie debusolaţi pentru că „nu mai ştiu cine este mama, cea care mă ascultă și căreia îi plâng pe umăr la fiecare grijă sau mama este cea care mă ceartă și mă face să învăț logaritmi?”.
Citeşte şi: Şcoli închise în Bucureşti de marţi. Şedinţă de urgenţă la Prefectura Capitalei
„Un alt aspect pe care îl semnalez ca fiind foarte grav, foarte grav: confuzie a rolurilor. Părinții se comportă acum mult mai mult decât înainte ca profesori, sunt mult mai implicați în temele copiilor, iar limitele dintre aceste roluri devin mult prea fluide. Copiii nu mai este cine este mama, cea care mă ascultă și căreia îi plâng pe umăr la fiecare grijă, sau mama este cea care mă ceartă și mă face să învăț logaritmi?
Nu mai știu cine este tatăl, este partenerul de fotbal și șah sau este cel care se enervează atunci când nu reușesc să-mi fac temele și strigă nervos? Suprapunerea asta poate avea efecte dramatice asupra sănătății mintale a tânărului”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.