Sorin Cîmpeanu este nemulţumit de liceele cu mai multe filiere. Ministrul Educaţiei a declarat într-o dezbatere organizată de Institutul Aspen că sunt 467 de licee mozaic în toată ţara, care seamănă cu o shaorma cu de toate.
„Iar cu liceele profesionale, vă spun că sunt 467 de licee mozaic în țară. Sunt licee, iertați-mă, știu că e public, parcă suntem în Balcani: shaorma cu de toate. Aceasta este expresia”, a declarat Sorin Cîmpeanu într-o dezbatere organizată de Institutul Aspen, potrivit edupedu.ro.
În cadrul dezbaterii de la Institutul Aspen, ministrul Educației a făcut câteva precizări privind nevoia de profesionalizare a liceelor
„Se face și profesional, și teoretic, se face și matematică, se face și uman. Și nu se face nimic bun. Te uiți la promovare și promovarea este …. Vorbesc de nevoia de profesionalizare. Atunci când ești liceu profesional, nu școală profesională, nu liceu tehnologic, liceu profesional, te ocupi de partea aceasta: investești în dual, investești în legătură cu mediul de afaceri, ai în PNRR 338 de milioane pentru campusuri duale, te ocupi de profesional.
Dacă tu vrei să faci, am văzut colegii pedagogice, spre exemplu, care au alimentație publică. Cum vine aia? Sunt absolvent de alimentație publică de la colegiul pedagogic. Acolo știam că se fac profesori”, a declarat ministrul.
Potrivit surselor citate de Edupedu.ro, proiectul noii legi a educației prevede ca un liceu să nu aibă mai multe filiere.
Ministrul Educaţiei a precizat că o rezistență ar putea să fie și din partea autorităților locale:
„Știți ce înseamnă aceasta? O imensă rezistență din partea multor factori, începând cu autorități locale, pentru că toți vor să aibă în mica lor localitate și matematică-fizică să se compare ce Sava, și un pic de profesional. Nu e bine. Asumare filieră și investit – nu obligi pe nimeni să-și asume filiera, dar dacă ți-ai asumat „profesional”, mergi pe profesional. Ți-ai asumat că ești colegiul național și mergi pe teoretic, mergi pe teoretic. Profesionalizare.
Și continuarea, da, asta este în România Educată, vă spun că este probată în lege, continuarea dualului în universitar, prin stimularea universitarului, printr-o finanțare privilegiată atunci când vrea să promoveze dualul. Știți ce înseamnă dualul? Da, sunt alături de prietenul meu aici, într-o universitare. Dualul înseamnă că printr-o licență în inginerie de patru ani o să fie doi ani într-o companie și doi ani în universitate. Asta înseamnă că cei din universitate o să aibă de două ori mai puține norme. Asta înseamnă că trebuie să le compensez cumva, ca să încurajez legătura cu mediul economic, ca să spun lucrurilor pe nume, că la asta mă pricep”, a mai spus ministrul la dezbaterea organizată de Institutul Aspen.