Potrivit surselor politice, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei, care şi-a dat demisia după ce a fost acuzat de plagiat, va conduce organizația PNL Prahova începând chiar din această săptămână.
Fostul președinte al PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, este acuzat de procurorii DNA de comiterea infracțiunilor de luare de mită și fals în declarații și are interdicția de a-și exercita funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova timp de 60 de zile. Politicianul a contestat măsura controlului judciar.
Acuzaţiile aduse lui Sorin Cîmpeanu
Jurnalista Emilia Șercan a publicat, în 2022, în PressOne, o anchetă care arăta că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B).
Cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000. Plagiatul este doar un aspect al problemei descoperite în lucrarea științifică asumată de ministrul Cîmpeanu.
Acesta și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar. Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care am descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă, scrie sursa citată.
„Principalul obiectiv e blocarea legilor educatiei”, a declarat ministrul, când a fost întrebat despre acuzațiile de plagiat. El nu a făcut nicio altă referire la dezvăluirile sursei citate.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a continuat să răspundă sfidător întrebărilor legate de acuzaţiile de plagiat la adresa sa, susținând că aceia care le lansează „sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei” şi că îndrumătorul de lucrări practice pe care şi-a pus semnătura „a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor”.
El susținea în continuare că astfel de acuzații sunt lansate de către cei care „îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei”, pe care îi califica „analfabeți puri”.
La trei zile de la izbucnirea scandalului de plagiat, timp în care a venit cu răspunsuri ironice și sfidătoare, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, publica pe pagina sa de Facebook o „mărturie edificatoare” – un document elogiu la adresa sa semnat de Ioan Pleşa, unul dintre profesorii universitari al căror nume este acuzat că l-a înlocuit dintr-un curs.
”Foarte multă lume discută despre lucruri pe care nu le cunoaşte, se judecă şi se dau verdicte pe internet, pe Facebook. În condiţiile în care există atât de multe consilii şi comisii de etică pe aproape toate palierele, dacă verdictele se dau pe Facebook de către necunoscători, eu nu pot să-i ajut decât explicându-le, încă o dată, ce înseamnă un îndrumător de lucrări practice”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la TVR Info.