Sorin Cîmpeanu îl somează de urgență pe Raed Arafat privind lipsa testelor de salivă din şcoli: „Este un lucru foarte grav. Este un lucru îngrijorător.”

Sorin Cîmpeanu a declarat la Digi 24 că achiziția testelor de saliva din școli depinde de IGSU, inistituția condusă de Raed Arafat, de aceea ministrul Educației i-a solicitat acestuia să-și asume de urgență responsabilitatea în această problemă.
Ruxandra Rădulescu
06 ian. 2022, 23:33
Sorin Cîmpeanu îl somează de urgență pe Raed Arafat privind lipsa testelor de salivă din şcoli:

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat la Digi 24 că achiziția testelor de salivă din școli a rămas blocată la nivel de IGSU, instituția ce-l are în frunte pe Raed Arafat și care este responsabilă de această procedură.

Ministrul Educației l-a somat de urgență pe Raed Arafat să rezolve cât mai urgent achiziționarea testelor de salivă Covid în școli.

Sorin Cîmpeanu, reacţie virulentă: „Nu s-a anulat nicio olimpiadă. Este un fake news”

„Este un lucru foarte grav. Este un lucru îngrijorător. Succesiunea operaţiilor a fost următoarea. Agenţia Naţională a Medicamentului, singurii care aveau competenţa de a elabora cerinţele de performanţă, a făcut acest lucru, apoi ONAC a organizat liciţia şi a semnat acordurile cadru

A treia instituţie IGSU semnează contractele subsecvente, primeşte testele şi le distribuie inspetoratelor şcolare pentru a fi distribuite în şcoli.

Avem nevoie ca IGSU să facă acest lucru. Ministerul Educaţiei este singurul care are o relaţie directă cu IGSU. IGSU are cu ONAC, iar ONAC cu ANM.

Cerem de la IGSU de multă vreme pentru că dacă vrem să nu avem pierderi în educaţie, avem nevoie de prezenţă fizică, în condiţii de siguranţă sanitară.

Acest lucru, dincolo de vaccinare şi de respectarea regulilor sanitar, se face prin testare. Avem nevoie de teste în şcoli.

Acum copiii sunt deja obişnuiţi cu administrarea acestor teste. Câteva săptămâni din finalul anului trecut le-au utilizat.

Aceste teste sunt o presortare, urmând a fi confirmate prin teste PCR. Dacă ne raportăm la cele 111 cazuri pozitive identificate prin teste de salivă şi confirmate prin teste PCR dintr-o multitudine de milioane de teste, apreciez că au o relevanţă scăzută.

Aceste teste au fost distribuite elevilor şi n-am avut altă posibilitate legală decât aceea de a ne baza pe responsabilitatea părinţilor că au făcut aceste teste.

S-ar putea ca şi aceasta să fie o cauză pentru o relevanţă mai scăzută, dincolo de performanţele acestor teste.” a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației: „A fost o cerere masivă de la întreaga societate pentru teste non-invazive”

Ministrul Educației a precizat că s-a decis asupra utilizării testelor de salivă întrucât cele pe bază de exudat faringian au fost considerate prea invazive.

„Relevanţa tehnică e dată de precizările făcute de ANM, cei care au competenţe în evaluarea acestor teste. Au dat exact ce au considerat.

Am mers pe testele de salivă pentru că atâta vreme cât au fost 1,3 milioane de teste la dispoziţia şcolilor şi dintre acestea s-au folosit 2% din aceste teste pentru că au fost considerate invazive.

Pentru că a fost o cerere masivă de la părinţi, elevi, profesori şi întreaga societate pentru teste non-invazive, pentru că testele cu exudat nazal sau faringian au fost considerate greşite, din punctul meu de vedere, ca fiind invazive, atunci, toată societatea a cerut teste noninvazive.

AM văzut şi exemplul altor state. CNSU a decis achiziţia de teste noninvazive şi am ajuns la testele pe bază de salivă.

Încrederea în părinţi îmi doresc să fie cât mai mare, dar sigur că am îndoieli că toţi părinţii au utilizat aceste teste şi au făcut-o corect acasă.

Atâta vreme cât nu există bază legală pentru testarea la şcoală, nu există bază legală pentru obligativitatea testării. Deocamdată nu rămânem cu teste, dar când vor veni.

Poate se găseşte o posibilitate legală prin care, aşa cum învăţământul este obligatoriu, dacă se găseşte prin lege. „a mai adăugat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Vor trebuie puse la dispoziţia elevilor măşti de care trebuie în şcoli”

Sorin Cîmpeanu a făcut precizări și în ceea ce privește masca textilă în școli, pe care unii elevi încă o mai folosesc, deși nu mai este acceptată în spații publice. Ministrul a subliniat că specialișii în Sănătate sunt cei care au decis că măștile FFP2 protejează cel mai bine, motiv pentru care aceste tipuri de măști vor fi puse la dispoziția elevilor.

Sorin Cîmpeanu, noi explicaţii despre schimbarea criteriilor de acordare a burselor. „Este ilogic să considerăm că peste 50% dintre elevii României sunt de top. Printre aceştia s-au numărat şi analfabeţi funcţional”

„Masca textilă nu mai e acceptată de CNSU, dar mulți copii poartă mască textilă la şcoală.

Am fost dintre cei care au susţinut masca textilă pe principiul ce ţine de educaţie. Dacă au diverse imprimeuri, sunt mai uşor de acceptat de copii.

Dar în momentul în care vin cei din Sănătate care spun că masca textilă nu îţi oferă o protecţie corespunzătoare, ca reprezentant al Ministerului Educaţiei nu mai am argumente să contrazic specialiştii în sănătate. Vor trebuie puse la dispoziţia elevilor măşti de care trebuie în şcoli.”, a conchis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Horoscop special Alina Bădic. Luna Mai aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Spania, Portugalia și Andorra au rămas fără curent. Ce spun autoritățile despre blackout-ul care a lăsat în beznă milioane de oameni LIVE VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre