Sorin Cîmpeanu: Nu aş vrea ca elevilor de clasa a V-a să li se atribuie numele „generaţie de sacrificiu”

Deputatul Sorin Cîmpeanu a atras atenția, miercuri, asupra situației elevilor de clasa a V-a, care urmează să studieze dintr-un compendiu introductiv pe parcursul primelor opt săptămâni din primul semestru, după ce au fost depuse contestații la mai multe manuale școlare.
Filip Stan
06 sept. 2017, 13:17
Sorin Cîmpeanu: Nu aş vrea ca elevilor de clasa a V-a să li se atribuie numele

Deputatul Sorin Cîmpeanu a declarat, într-o conferință de presă, că în ce privește clasa a V-a, dintr-un total de 108 programe școlare, în cadrul licitației au fost ofertate doar 27 de manuale. De asemenea, dintre acestea, două oferte au fost neeligibile, iar în prezent 18 contestații sunt în derulare.

„Șapte manuale sunt existente pentru copiii de clasa a V-a. Reamintesc, copiii de clasa a V-a sunt cei care au avut neșansa lipsei manualelor și în clasa I, și în clasa a II-a, și a III-a și a IV-a din păcate. Nu aș vrea să li se atribuie numele ‘generație de sacrificiu’. (…) Cele 18 manuale contestate sunt manuale de limba română, matematică, istorie, geografie, biologie — sunt manuale de tiraj mare, care sunt interesate economic. Din păcate, până când nu se va reglementa acest aspect, situația — o spun cu toată răspunderea — va continua, și va continua să fie plătită de către toți copiii, de către noile generații”, a subliniat Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

El a reamintit că, în urmă cu doi ani, din poziția de ministru al Educației, a stabilit că termenul pentru realizarea programelor școlare pentru clasele V — VIII este noiembrie 2016, pentru a lăsa la dispoziție aproape un an în vederea derulării licitațiilor, astfel încât în septembrie 2017 să existe manuale în școli.

Citeşte şi: Profesorii ameninţă cu proteste. FSLI solicită Guvernului negocieri pentru rezolvarea mai multor probleme

„Această decizie a fost prorogată pentru martie 2017. Din acel moment am spus public și o repet: din păcate, a devenit imposibilă existența manualelor la începutul anului școlar. Indiferent cine ar fi venit ministru, indiferent cine ar fi gestionat procesul, acest lucru a devenit imposibil prin această prorogare”, a arătat el.

Totodată, Cîmpeanu a declarat că susține limitarea numărului de manuale alternative, printr-un sistem concurențial în ceea ce privește autorii.

„Mulți colegi nu sunt de acord cu mine, dar eu o spun: având multe manuale, vei fi obligat să alegi și manuale de calitate mai slabă. (…) Pe această bază, soluția ar fi un număr limitat de variante de manual, care să constituie o referință. Ele să fie revizuite atât cât este necesar, pe baza unor programe școlare, care trebuie să corespundă celor opt competențe cheie, valabile la nivel internațional”, a declarat fostul ministru.

Deputatul a opinat că, după conceperea programelor școlare, ar trebui organizat un concurs de autor pentru cel mai bun manual, pentru fiecare disciplină, urmând ca tipărirea să o facă fie Monitorul Oficial, fie Editura Didactică și Pedagogică.

„O lege a manualului școlar este singura care poate să rezolve această problemă, este singura care poate să transforme manualul școlar — așa cum mie mi se pare corect — într-un bun de interes național, diferit de o cutie de detergent sau o sticlă de apă. Din păcate, trebuie să mai știm că sistemul educației este un sistem inerțial, că schimbările nu se fac peste noapte, că nu poți să introduci manuale și programe noi tuturor elevilor în același timp, pentru că elevii de clasa a IX-a învață după un manual care trebuie să țină seama de ce au învățat ei în primele opt clase”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai