Sorin Cîmpeanu: „Peste 17% școli au cabinete medicale unde s-ar putea face teste. În restul testarea se va face prin DSP”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, face noi precizări legate de deschiderea școlilor și de testarea elevilor, care se va putea face doar cu acordul părinților.
Filip Stan
08 feb. 2021, 10:48
Sorin Cîmpeanu:

Sorin Cîmpeanu: „Peste 17% școli au cabinete medicale unde s-ar putea face teste. În restul testarea se va face prin DSP”

„Începând din această dimineaţă, orice elev care prezintă simptome va primi acel formular, care va fi transmis părinţilor pentru a-l completa. Peste 17% dintre şcoli au prevăzute cabinete medicale unde s-ar putea face testele, iar în restul testarea se va face prin DSP, doar cu acordul părinţilor. Testele rapide au ajuns la DSP şi în şcolile unde au cabinet medical. E o problemă cronică, nevoia de cabinete medicale şcolare e foarte mare, mai ales având în vedere situaţia în care ne aflăm. Nu au fost divergenţe, au fost puncte de vedere justificate. Dar de la puncte de vedere care au fost armonizate perfect, atât în şedinţele din 2 şi 3 februarie. Cu toţii am stabilit ca şcoala să fie deschisă după 8 februarie. Revenirea la normalitate a constituit primul punct pentru redeschiderea şcolii. S-a pierdut mult prin şcoala online. Recuperarea se poate face doar prin cursuri fizice. Nu poţi recupera tot în online, ceea ce ai pierdut în online”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat astăzi că, bazându-se pe experiența altor state europene care au școlile deschise, e convins că școlile ”nu vor deveni focare Covid în România”.

Cîmpeanu a precizat că a verificat astăzi mai multe școli pentru a se asigura că regulile sunt respectate.

Ce reguli trebuie să respecte elevii

Elevii trebuie să poarte mască, atât în sala de clasă, cât și pe culoare, dar și dincolo de școală. Pe lângă mască, aceștia trebuie să se dezinfecteze, să se spele pe mâini cât de des se poate, să respecte distanțarea atât la ore, cât și în pauze. De asemenea, e recomandat să nu facă schimb de obiecte sau de măști și nici să nu se îmbrățișeze.

Sorin Ion, secretar de stat la Educație, a explicat ce se întâmplă dacă unii părinți nu vor să-și trimită copiii la școală de frică să nu se infecteze.

„Nu voi ieși din litera ordinului comun. Este foarte clar: în funcție de starea de sănătate, dacă copilul prezintă vreun simptom, nu va merge la școală. Dacă în familie avem pe cineva cu comorbidități, copilul nu va merge la școală. Nu există situația – „nu vreau să-l dau la școală”. Trebuie să existe un motiv”, a declarat Sorin Ion pentru EuropaLiberă.

În cazul în care unii părinți nu vor să-și dea acordul pentru testarea COVID a elevului, Sorin Ion a spus că „nu se pune problema că interzicem dreptul la educație, dar putem presupune că dacă un copil are simptome de orice boală, părintele n-o să-l lase la școală fără să ia nicio măsură. Și atunci, el se va prezenta la medic, iar în cele din urmă medicul va decide ce recomandare îi dă. Îmi este greu să cred că un părinte al cărui copil prezintă niște simptome de boală îl va trimite la școală în orice condiții; exclud această posibilitate”.

 

 

 

 

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Intră banii în conturile românilor. Au început plățile. Cine va primi 1.500 de euro
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Colectarea PET-urilor a devenit o afacere în România. Câți bani fac românii zilnic?
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Scăldatul în aceste lacuri, extrem de periculos. Mulți români nu știu la ce se expun
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Ce poreclă a primit David Popovici, după ce a luat aurul la 200 m liber! Cum l-au botezat jurnaliștii de la Jocurile Olimpice pe înnotătorul român
Capital.ro
Interdicție pentru proprietarii de câini din România. Îți face direct dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Ministerul Transporturilor propune modificări importante ale regulamentelor feroviare
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?