Sorin Cîmpeanu, precizări de ultimă oră despre testarea copiilor în şcoli. Deşi în ultima perioadă s-a raportat o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 în rândul copiilor, autorităţile nu au găsit încă soluţii care să stopeze acest fenomen. În acest moment, 230 de copii sunt internaţi în spitale, iar alţi 20 se află la Terapie Intensivă.
Ministerul Educaţiei este de acord cu testarea copiilor în şcoli, însă Ministerul Sănătăţii se opune de aproape un an şi jumătate. Sorin Cîmpeanu a făcut precizări importante despre acest subiect, într-o intervenţie telefonică, la Sinteza Zilei de la Antena 3.
„Vaccinarea este elemenul esențial. Testarea este un element extrem de important. În momentul de față este prevăzută testarea pentru toate cazurile simptomatice și pentru toți contacții direcți ai unor cazuri confirmate. Luni de-a rândul am pledat pentru acest fel de testare. Am înțeles, nici acum testarea non-invazivă, acele teste pe bază de salivă, nu sunt omologate de Agenția Europeană a Medicamentului. Chiar dacă nu a fost posibilă o omologare la nivel european, au fost țări precum Franța, Austria și alte state, care au adoptat decizia autorizării a acestor teste non-invazive, mai ușor de acceptat pentru părinți, la nivel național. Aș vrea să precizez că am avut 1.300.000 de teste la dispoziția școlilor, pe parcursul semestrului trecut. Au fost folosite doar câteva zeci de mii”, a spus ministrul Educaţiei.
„Deci, problema nu a fost disponibilitatea testelor antigen, care sunt teste recunoscute, ci a fost acordul părinților. Părinții, din păcate, nu și-au exprimat acordul pentru utilizarea acestor teste în școli. În continuare, avem un număr important de teste la dispoziția școlilor pentru testare și avem această problemă a acordului expres al părinților pentru testarea prevăzută, ca fiind un act medical. Va trebui să ieşim cât se poate de repede din acest cerc vicios”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a explicat şi de ce nu se aprobă testele pe bază de salivă în şcoli: „Omologarea acestor teste se face de către Agenţia Naţională a Medicamentului, nu de către Ministerul Educaţiei. Ministerul Educaţiei a pledat pentru omologarea acestor teste. Mai mult decât atât, premierul, în urmă cu câteva zile, a solicitat accelerarea procesului de omologare acestor teste. Aceasta este situaţia!”.