Sorin Cîmpeanu despre proiectul România Educată: „Țara noastră are o rată de analfabetizare de două ori mai ridicată decât în U.E”

Sorin Cîmpeanu a precizat, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Guvern, provocările și țintele propuse de programul România Educată, pentru sistemul de învățământ.
Ruxandra Rădulescu
26 aug. 2021, 15:40
Sorin Cîmpeanu despre proiectul România Educată: „Țara noastră are o rată de analfabetizare de două ori mai ridicată decât în U.E”
Sorin Cîmpeanu

„Am prezentat obiectivele România Educată.
Din perspectiva abandonului școlar, ținta asumată de România este 11,3% pentru 2020, realizându-se 15,6 %, în condițiile în care ponderea asumată în UE a fost 10%, iar realizată a fost 10,1%.
Ponderea absolvenților de învățământ superior este 26,7%, corectată față de ținta propusă de UE de 40%. România a realizat doar 26,4%, iar media U.E este 40,9% .
Din perspectiva educației timpurii România este la 82%, în timp ce UE se află la 95,3%.
Avem un răspuns slab educațional la cerințelele pieței de muncă din perspectiva școlilor profesionale.
Rezultatele PISA au avut rezultate îngrijoratoare, la proba de citire din 2015 s-a înregistrat o rată de 38% analfabetism funcțional, iar în 2018, rata a crescut la 40,8%. Între 2015 si 2018 sistemul românesc s-a deteriorat. Media UE este de 22% la citire.
Din această perspectivă, România are rezultate de doua ori mai slabe decat media UE.
O altă provocare este generată de infrastructura învechită și inadecvată din sistemul de învățământ cu precădere din cel preuniversitar.
O altă provocare este subfinanțarea sistemului de educație, puțin sub 3,6% din PIB si avem un obiectiv de 4,7% din PIB, media U.E.
Din perspectiva abandonului școlar Romania și-a asumat o țintă de 9%, la acest moment ne aflăm la 15%, rată de abandon școlar.
Toate aceste provocări își vor putea găsi rezolvarea într-un pachet legislativ din România Educată.”, a declarat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu anunţă noi scenarii de funcţionare a şcolilor din septembrie

Sorin Cîmpeanu a anunţat că se lucrează în prezent pe noi scenarii de funcţionare a şcolilor din septembrie, când se deschide anul şcolar 2021 – 2022.

„Toţi participantii au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie. După 6 la mie vor exista o serie de condiţii. Peste 6 la mie lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă. La carantină se închide scoala”, a anunţat Sorin Cîmpeanu.

„Sunt în lucru următoarele scenarii: prescolarii, crese şi gradinite, sa poate participa fizic la procesul educational, clasale I – VI, unde este vorba de elevi care nu pot fi vaccinati, în online.

Pentru cei din clasele VII – XII vom vedea daca modificam regula şi dam posibilitatea elevilor vaccinati să vina fizic la scoala„, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Regula în acest moment este ca la aparitia unui caz de imbolnavire într-o clasa, toţi intra in online, a mai explicat ministrul Educaţiei.

„Toţi colegii lui vor trebui să fie testaţi. Regula la acest moment este ca la apariţia unei îmbolnăviri într-o clasă, toată clasa să treacă în online. Dacă toţi colegii vor accepta să fie testaţi, atunci şcoala ar putea să continue cu prezenţa fizică, ar putea subliniez, nu este o decizie încă, pentru elevii care sunt vaccinaţi, cei nevaccinaţi urmând a trece în sistem online. Este o variantă de lucru„, a completat ministrul Educaţiei.

„Peste 6 la mie, pentru profesorii care nu s-au vaccinat va exista posibilitatea testării la 72 de ore. Pentru cei care refuză, va trebui să nu mai oferim avantaj. NU vor fi concediaţi, pana la coborârea sub pragul de 6 la mie să se odihnească puţin„, a mai spus ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a completat că aceste variante de lucru nu sunt încă aprobate la nivel de CNSU.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai precizat că avem doar 30.000 de copii vaccinați, dar vaccinarea lor a fost posibilă abia de la 1 iulie (cei peste 12 ani), sunt 4%, şi că „luni vom avea o listă completă cu o persoană desemnată din fiecare scoala. Acestă persoană va avea sarcina să înlesnească întâlniri între părinţi şi reprezentanţi DSP pentru a le răspunde la întrebări legate de vaccinare”.

„Predarea online şi scenariul online este evitat pe cât se poate”, a mai precizat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Prioritatea tuturor este menţinerea şcolilor deschise cât mai mult timp posibil si oferirea cursurilor faţă în faţă. (…) Purtarea măstii în şcoală va fi obligatorie în scoala pentru copiii cu vârste peste 6 ani, nu si în spatii deschise. Activitatile sportive sunt incurajate sa aiba loc in spatii deschise. Pentru activități sportive în spații închise se va decide în funcție de incidența din comunitatea respectivă”, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Premierul Florin Cîţu a avut vineri o şedinţă de lucru pe tema vaccinării copiilor, cu ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), Adriana Pistol, consilierul prezidenţial Ligia Deca.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl are la raft în toate magazinele de joi, 3 aprilie, patru produse pentru bucătărie pe care românii se bat să le cumpere. Au prețuri excelente, se vor vinde repede
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Controverse în jurul unui săpun: Nicolae Ceaușescu și un denunț penal
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
ADIO, plată cu cardul și cu telefonul mobil. Care este noua metodă de a achita contactless
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)