Sorin Cîmpeanu despre proiectul România Educată: „Țara noastră are o rată de analfabetizare de două ori mai ridicată decât în U.E”

Sorin Cîmpeanu a precizat, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Guvern, provocările și țintele propuse de programul România Educată, pentru sistemul de învățământ.
Ruxandra Rădulescu
26 aug. 2021, 15:40
Sorin Cîmpeanu despre proiectul România Educată: „Țara noastră are o rată de analfabetizare de două ori mai ridicată decât în U.E”
Sorin Cîmpeanu

„Am prezentat obiectivele România Educată.
Din perspectiva abandonului școlar, ținta asumată de România este 11,3% pentru 2020, realizându-se 15,6 %, în condițiile în care ponderea asumată în UE a fost 10%, iar realizată a fost 10,1%.
Ponderea absolvenților de învățământ superior este 26,7%, corectată față de ținta propusă de UE de 40%. România a realizat doar 26,4%, iar media U.E este 40,9% .
Din perspectiva educației timpurii România este la 82%, în timp ce UE se află la 95,3%.
Avem un răspuns slab educațional la cerințelele pieței de muncă din perspectiva școlilor profesionale.
Rezultatele PISA au avut rezultate îngrijoratoare, la proba de citire din 2015 s-a înregistrat o rată de 38% analfabetism funcțional, iar în 2018, rata a crescut la 40,8%. Între 2015 si 2018 sistemul românesc s-a deteriorat. Media UE este de 22% la citire.
Din această perspectivă, România are rezultate de doua ori mai slabe decat media UE.
O altă provocare este generată de infrastructura învechită și inadecvată din sistemul de învățământ cu precădere din cel preuniversitar.
O altă provocare este subfinanțarea sistemului de educație, puțin sub 3,6% din PIB si avem un obiectiv de 4,7% din PIB, media U.E.
Din perspectiva abandonului școlar Romania și-a asumat o țintă de 9%, la acest moment ne aflăm la 15%, rată de abandon școlar.
Toate aceste provocări își vor putea găsi rezolvarea într-un pachet legislativ din România Educată.”, a declarat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu anunţă noi scenarii de funcţionare a şcolilor din septembrie

Sorin Cîmpeanu a anunţat că se lucrează în prezent pe noi scenarii de funcţionare a şcolilor din septembrie, când se deschide anul şcolar 2021 – 2022.

„Toţi participantii au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie. După 6 la mie vor exista o serie de condiţii. Peste 6 la mie lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă. La carantină se închide scoala”, a anunţat Sorin Cîmpeanu.

„Sunt în lucru următoarele scenarii: prescolarii, crese şi gradinite, sa poate participa fizic la procesul educational, clasale I – VI, unde este vorba de elevi care nu pot fi vaccinati, în online.

Pentru cei din clasele VII – XII vom vedea daca modificam regula şi dam posibilitatea elevilor vaccinati să vina fizic la scoala„, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Regula în acest moment este ca la aparitia unui caz de imbolnavire într-o clasa, toţi intra in online, a mai explicat ministrul Educaţiei.

„Toţi colegii lui vor trebui să fie testaţi. Regula la acest moment este ca la apariţia unei îmbolnăviri într-o clasă, toată clasa să treacă în online. Dacă toţi colegii vor accepta să fie testaţi, atunci şcoala ar putea să continue cu prezenţa fizică, ar putea subliniez, nu este o decizie încă, pentru elevii care sunt vaccinaţi, cei nevaccinaţi urmând a trece în sistem online. Este o variantă de lucru„, a completat ministrul Educaţiei.

„Peste 6 la mie, pentru profesorii care nu s-au vaccinat va exista posibilitatea testării la 72 de ore. Pentru cei care refuză, va trebui să nu mai oferim avantaj. NU vor fi concediaţi, pana la coborârea sub pragul de 6 la mie să se odihnească puţin„, a mai spus ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a completat că aceste variante de lucru nu sunt încă aprobate la nivel de CNSU.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai precizat că avem doar 30.000 de copii vaccinați, dar vaccinarea lor a fost posibilă abia de la 1 iulie (cei peste 12 ani), sunt 4%, şi că „luni vom avea o listă completă cu o persoană desemnată din fiecare scoala. Acestă persoană va avea sarcina să înlesnească întâlniri între părinţi şi reprezentanţi DSP pentru a le răspunde la întrebări legate de vaccinare”.

„Predarea online şi scenariul online este evitat pe cât se poate”, a mai precizat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Prioritatea tuturor este menţinerea şcolilor deschise cât mai mult timp posibil si oferirea cursurilor faţă în faţă. (…) Purtarea măstii în şcoală va fi obligatorie în scoala pentru copiii cu vârste peste 6 ani, nu si în spatii deschise. Activitatile sportive sunt incurajate sa aiba loc in spatii deschise. Pentru activități sportive în spații închise se va decide în funcție de incidența din comunitatea respectivă”, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Premierul Florin Cîţu a avut vineri o şedinţă de lucru pe tema vaccinării copiilor, cu ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), Adriana Pistol, consilierul prezidenţial Ligia Deca.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Scrisoarea de garanție bancară – un instrument financiar din ce în ce mai popular în România
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'