Sorin Cîmpeanu: „Şcoala va trece în online doar dacă vor fi multe cazuri grave”. Ce spune de burse

Ministrul Educaţiei spune că nu vrea să fie modificată structura anului şcolar. Sorin Cîmpeanu a anunţat că duminică au fost distribuite în şcoli un milion de măşti de protecţie împotriva COVID-19.
Filip Stan
09 ian. 2022, 22:46
Sorin Cîmpeanu:

Sorin Cîmpeanu a spus că nu se pune problema de a trece şcolile în online, atâtat timp cât nu vor fi multe cazuri grave.

„Nu se pune problema trecerii în online a şcolilor atâta vreme cât nu vor fi multe cazuri grave, care să necesite spitalizare. Aşa am înţeles de la Ministerul Sănătăţii. Până când nu primim informare că există o astfel de propunere, de la INSP şi Ministerul Sănătăţii, noi nu vom face o astfel de propunere”, a completat ministrul Educaţiei.

Acesta a mai afirmat că nu vrea să fie modificată structura anului şcolar. „Eu, ca ministru al Educaţiei, nu mai doresc să modificăm structura anului şcolar. Am avut deja o vacanţă forţată de evoluţia epidemiologică, ne-a creat foarte multe probleme. Vedeţi foarte bine, a trebui să micşorăm cu o săptămână vacanţa de iarnă pentru gimnaziu şi liceu. Există problema vacanţei intersemestriale care nu mai există. Deci deja avem suficiente probleme pentru a mai modifica încă o dată structura anului şcolar. Pe de altă parte, avem date limite, evaluarea naţională şi bacalaureatul, care nu trebuie să fie schimbate, trebuie să se deruleze în zilele deja cunoscute de către elevi”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu anunţă că NU există bază legală de trecere a școlilor în sistem online

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat duminică seara, că în ultima săptămână, de când școala a început pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal, s-au înregistrat 73 de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 confirmate prin teste PCR, ceea ce este aproape la fel de mult ca în primele două săptămâni în care s-au folosit testele de salivă în școli.

„Dacă în primele două săptămâni am utilizat 13 milioane de teste, din care doar 111 au fost confirmate pozitiv, rata este extrem, extrem de mică. Dar la testele pe care le-am făcut la începutul acestei săptămâni, deja din 1,5 milioane de teste, pentru că atâtea au fost folosite, avem deja 73 de cazuri confirmate inclusiv prin teste PCR. Deci, aproape la fel de multe, dintr-un milion și jumătate, cât am avut din 13 milioane acum două săptămâni. Asta înseamnă că responsabilitatea este din ce în ce mai pronunțată. Nu atât cât trebuie, dar este mai bine din perspectiva numărul de teste care sunt confirmate PCR”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul pune această situație pe seama responsabilității părinților, care au mers să confirme testele pozitive ale copiilor prin teste PCR.

Sorin Cîmpeanu a mai precizar că 70% din personalul din învăţământ are vaccinul împotriva COVID şi a anunţat că va avea mai multe discuţii cu inspectorii şcolari, luni de la ora 12.00. El a adăugat că este 40% rata de vaccinare în rândul elevilor. Ministrul Educaţiei a explicat că vor fi verificaţi directorii unităţilor de învăţământ cu puţini profesori vaccinaţi şi vor fi luate măsuri, în limitele legale, însă peste 2.000 de şcoli au personal 100% vaccinat.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a precizat că IGSU l-a informat că, din cauza unei contestaţii, procedura de achiziţie a testelor de salivă în şcoli a fost blocată. El a adăugat că nu îşi doreşte ca şcoala să treacă în online, iar din punctul său de vedere adevăraţii specialişti sunt la Ministerul Sănătăţii, ei sunt cei care decid noi măsuri, nu „cei care îşi dau cu părerea despre orice”.

 

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că duminică au fost distribuite în şcoli un milion de măşti de protecţie împotriva COVID-19, pentru a fi utilizate la începutul săptămânii viitoare.

„Astăzi (duminică – n.r.) au fost distribuite în şcolile din România un milion de măşti pentru debutul săptămânii viitoare. Urmează alte etape ale aprovizionării cu măşti pentru a le avea la dispoziţie toţi elevii care au nevoie de ele”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, duminică la Digi 24.

Ministrul Educaţiei a mai precizat că va avea discuţii cu inspectorii şcolari şi cu reprezentanţii elevilor despre reluarea cursurilor de către preşcolari şi elevii din învăţământul primar.

Toţi elevii revin de luni la cursuri. Vacanțe și zile libere pentru elevi în 2022. Calendarul examenelor naţionale Bacalaureat 2022 şi Evaluare Naţională 2022

„Vom avea mâine o videoconferinţă cu toţi inspectorii şcolari generali, la ora 11.00, vom avea altă videoconferinţă cu toţi inspectorii şcolari generali din ţară la ora 15.00, vom avea o întâlnire cu reprezentanţii elevilor, Consiliul Naţional al Elevilor, la ora 16.30. Suntem în permanentă legătură cu partenerii noştri. Recomandarea este foarte clară nu numai pentru elevi şi profesori, ci şi pentru părinţi de a nu îşi trimite copiii la şcoală dacă au cele mai mici simptome specifice. Respectarea regulilor de protecţie sanitară este esenţială în şcoli, purtarea măştii de protecţie”, a mai explicat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: 660.000 de elevi vor beneficia de bursă în acest an

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în anul 2022 vor beneficia de burse 660.000 de elevi, iar aceste burse vor fi împărţite în şase categorii – de performanţă, de merit, de studiu, socială, profesională şi ‘Bani de liceu’.

„În 2022 am diferenţiat bursele pe categorii, sunt şase categorii de burse, nu este doar bursa de merit. Bursa de performanţă – 500 de lei, bursa de merit – 200 de lei, bursa de studiu – 150 de lei, mai mult decât a fost anul trecut bursa de merit, iar bursa de studiu se dă tuturor elevilor care îndeplinesc condiţiile şi au medie peste 7,50.( …) A patra categorie este bursa socială unde am crescut de la câţiva lei la 100, iar acum este 200 de lei, să fie direcţionată către acei elevi care sunt într-adevăr în dificultate. A cincea categorie este bursa profesională, 100.000 de elevi beneficiază de bursă profesională, tot de 200 de lei pe lună, iar a şasea categorie este bursa de ‘Bani de liceu’ – 250 de lei pe lună, alţi 23.000 de elevi pot beneficia. În total 660.000 de elevi vor beneficia în anul 2022 de bursă”, a spus Cîmpeanu duminică, la Digi 24.

El a amintit că Guvernul a adoptat Programul naţional pentru reducerea abandonului şcolar. „Este prima oară când prin măsuri integrate avem şansa să intervenim într-un mod eficient pentru reducerea abandonului şcolar. Este vorba de 543 de milioane de euro. (…) Primele 750 de şcoli vor avea contract de finanţare până în luna martie. Coroborat cu sistemul de burse, coroborat cu demararea achiziţiei celor 3.200 de microbuze care înseamnă 75 de microbuze pe fiecare judeţ, în medie, se constituie în măsuri care pentru prima oară pot fi eficiente pentru reducerea abandonului şcolar”, a mai menţionat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Mai mulţi elevi au protestat joi în faţa Ministerului Educaţiei, fiind nemulţumiţi de modificarea criteriilor de acordare a burselor.

Elevii au scandat: „Vrem bursele înapoi!”, „Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!”, „Elevii vor bursele!”, „Demisia!”, „Minciunile se plătesc, elevii ies la protest”.

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Programul Prima Casă Plus a fost extins. Schimbări importante pentru persoanele care nu sunt angajate
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diferențele de Preț la Apa Plată Între Supermarketuri și Litoralul Românesc, Criticată de Directorul ANPC
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'