Sorin Cîmpeanu a dat explicaţii deoarece într-o lună de şcoală numărul elevilor infectaţi a crescut de 15 ori. În prezent, autorităţile au raportat că există 16.316 de elevi şi 5.425 de angajaţi din sistemul de învăţământ infectaţi cu COVID-19.
„Aceste creşteri de 15 sau 16 ori depinde la ce le raportaţi. Dacă le raportaţi la luna august, s-ar putea să aveţi creşteri de sute de ori. (…) Raportaţi-le la iunie şi o să vedeţi că au crescut de sute de ori.
În această săptămână avem o creşteri de 23% infectări în rândul elevilor şi o creştere de 23% în rândul angajaţilor. În săptămânilor din urmă am avut dublări, chiar şi triplări. Uitaţi-vă că între 22 şi 29 septembrie am crescut numărul de infectări de la 3.400 la 8.400, mai mult decât dublu!”, a afirmat ministrul Educaţiei, la Digi24.
Citeşte şi: USR a decis! Merge pe un guvern minoritar dacă Hunor şi Cîţu dau înapoi de la refacerea coaliţiei
În săptămâna asta, doar cu 23%. Din fericire, viteza de creştere a numărului de infectări a scăzut în această săptămână”, a explicat ministrul Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu a confirmat că există în şcoli numeroşi copii care s-au infectat cu noul coronavirus şi a dat detalii despre soluţiile la care au recurs unităţile de învăţământ.
„Un număr de 347 de şcoli au solicitat trecerea în online pe baza art. 32 care înseamnă o lipsă de resurse, din cauza infectării unui număr mare de profesori care nu mai pot asigura predarea online, coroborat cu rata de infectare mare din localităţile respective.
Celălalt articol prevede trecerea în online pe baza infectărilor dintr-o anumită şcoală. În total, sunt 347 de şcoli care au trecut în online. Din cele 347, 110 de şcoli sunt din Bucureşti. De asemenea, mai sunt încă 85 de şcoli care au trecut în online pe baza depăşirii a jumătate a numărului de clase cu activitate suspendată.
În total, avem cam 4% din şcolile din România. Raportat la numărul de elevi, avem 459.000 de elevi care învaţă azi în online, asta înseamnă 15% din numărul elevi şi preşcolari din România. Asta înseamă 1 din 7”, a precizat ministrul Educaţiei.
„E clar că teama este mai mare în Bucureşti. E clar că şi rata de infectare este mare. Am depăşit 15 în Bucureşti. Timişoara şi Cluj sunt undeva la 12 la mie.
Este şi un efect al propagării unor îngrijorări mai mult sau mai puţin fondate pe reţelele de socializare din partea unor asociaţii mai mult sau mai puţin reprezentative. De obicei, asociaţii de părinţi care sunt mai active la Bucureşti”, a menţionat Cîmpeanu.
„Şi în Bucureşti şi în Cluj şi Timişoara avem la fel de multe mall-uri şi activităţi diferite de cele şcolare. Cred că nu este mai mare pericolul în Bucureşti decât la Timişoara. Sigur, din perspectiva ratei de infectare care este mai mare la Bucureşti, este mai mare, teoretic”, a adăugat el.
În aceste condiţii, Sorin Cîmpeanu le-a recomandat atât părinţilor, cât şi cadrelor didactice să respecte regulile de limitare a răspândirii COVID-19.
„Să respectăm regulile, să îi facem şi pe părinţi să înţeleagă că vaccinarea este un element extrem de important.
Şi pe puţinii profesori care au rămas nevaccinaţi să îi facem să înţeleagă că vaccinarea este un lucru foarte important. Atunci vom avea o siguranţă mai mare în şcoli”, a conchis ministrul Educaţiei.