„Având în vedere că, din totalul celor 23.000 de cadre didactice titulare din învățământul superior, un număr de peste 3.000 nu aveau finalizate studiile doctorale la data de 30 septembrie 2015, nu am făcut altceva decât să creăm cadrul legal pentru ca universitățile, care cunosc cel mai bine calitatea fiecărui doctorand în parte, care cunosc cel mai bine nevoile universității și care cunosc necesitatea continuării activității acestor cadre didactice în fiecare caz în parte, să se poată pronunța. Deci noi am creat cadrul legal, universitatea va decide dacă, de cine are nevoie și va decide, de asemenea, și în funcție de stadiul pregătirii în cadrul programului de doctorat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a spus că nu contestă că sunt și situații în care ‘universitățile, deși au această posibilitate, vor înțelege și vor decide să nu mai continue colaborarea cu acei colegi care au dovedit că nu-și pot finaliza pregătirea doctorală’.
Sorin Cîmpeanu a menționat că sunt însă și alte situații specifice, în care cadrele didactice în cauză au tezele pregătite și urmează să le susțină în prima săptămână din octombrie. „Sunt cazuri concrete și destul de multe în această situație. În acest caz, pentru câteva zile într-adevăr ar fi fost nedrept să întrerupi cariera unui tânăr coleg pentru o perioadă scurtă de timp”, a conchis ministrul.
Senatele universitare pot aproba, la propunerea consiliului de administrație, în anul universitar 2015-2016, continuarea raporturilor juridice de muncă pentru cadrele didactice cu grad de asistent sau lector care nu și-au obținut titlul de doctor până la această dată. Decizia a fost luată de Executiv miercuri, prin aprobarea unei unei ordonanțe de urgență.