Sorin Cîmpeanu a explicat că, aşa cum prevede structura anului şcolar, „semestrul întâi a fost planificat cu 14 săptămâni de şcoală şi vor fi 14 săptămâni de şcoală, iar semestrul doi a fost planificat cu 20 de săptămâni de şcoală şi vor fi 20 de săptămâni de şcoală”.
„Maximum posibil de a fi compensat fără să se piardă nicio zi de prezenţă fizică este o vacanţă de două săptămâni. În vacanţa de iarnă putem să recuperăm o săptămână prin revenirea la şcoală, precum în mulţi alţi ani, în data de 3 ianuarie. E o variantă de compromis care creează neajunsuri şi nemulţumiri”, a precizat ministrul interimar al Educaţiei.
„Au fost mulţi alţi ani când am revenit după sărbători la şcoală. Am fost puşi în situaţia de a alege între două variante rele: o săptămână în vacanţa de iarnă, iar cealaltă săptămână prin renunţarea la săptămâna „Şcoala altfel”.
Anul acesta tot anul a fost altfel. E singura variantă să compensezi cele două săptămâni fără să pierzi nicio zi de şcoală şi să împingi examenele naţionale”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la Pro TV.
Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 2 noiembrie. Aproape 600 de morţi COVID şi peste 11.000 de noi infectări în 24 de ore
Dacă în mod normal elevii trebuiau să revină la şcoală pe 9 ianuarie 2022 după vacanţa de iarnă, ministrul Educaţiei anunţă schimbări.
„Şcoala va începe pentru elevii din învăţământul primar – clase O – IV – pe data de 10 ianuarie, aşa cum a fost planificat. Nu vor avea nicio pierdere din vacanţă. Vor compensa prin săptămâna de şcoală altfel.
Pentru elevii de gimnaziu şi de liceu, suntem nevoiţi să începem anul şcolar în data de 3 ianuarie şi să-l continuăm până pe 14 ianuarie pentru a suplini cele două săptămâni pe care le-am avut cu titlul de vacanţă suplimentară, dincolo de dorinţa şi voinţa mea. A fost o decizie luată cu inima strânsă”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu, conform sursei citate.
„Am redus la minimum două note care vor avea împreună o pondere de 75%. Teza are o pondere de doar 25%. Fiecare dintre note are o pondere de 37,5%. Teza are cea mai mică pondere.
Cât timp şcolile au fost în online, teza rămâne singura modalitate de evaluare relevantă a elevilor. Trebuie să fie cu prezenţă fizică.
În cazul în care elevii nu pot veni să susţină teza cu prezenţă fizică, ei au dreptul la patru săptămâni de la revenirea la şcoală, chiar dacă revenirea la şcoală va fi semestrul următor, să susţină această teză.
Am eliminat şi această barieră de patru săptămâni şi a rămas regula – când revin la şcoală au dreptul să susţină teza, chiar dacă teza este din semestrul trecut şi vor avea media încheiată”, a precizat Cîmpeanu.
„Teza nu va susţine online. Am redus numărul de teze, am redus materia, am făcut tot posibilul. Rămâne singura modalitate relevantă de evaluare. În online nu poţi garanta că cel care răspunde în spatele ecranului este elevul, este părintele sau un frate mai mare.
Am avut la finele anului şcolar trecut o rată de 53% a elevilor cu rezultate excepţionale. Notele au fost date în online.
Dacă apreciaţi că învăţământul din România stă atât de bine încât peste jumătate din elevi sunt de excepţie, înseamnă că nu avem niciun fel de problemă. Eu apreciez altfel.
E cea mai bună dovadă pentru irelevanţa notelor acordate în online. Nu e vina profesorilor. Nu au cum să facă evaluări relevante în online atâta timp cât nu îndeplinim cele 5 condiţii”, a mai precizat ministrul interimar al Educaţiei.