„S-au desfășurat consultări cu sindicatele reprezentative din învățământ care s-au finalizat cu un material de 34 puncte care sunt propuneri de modificare a proiectului Legii salarizării și, până acum câteva zile, sindicatele erau mulțumite de această susținere a celor 34 de puncte care să modifice legea în beneficiul cadrelor didactice. Peste acestea a apărut situației zilei de astăzi, pe care omenește pot să o înțeleg. Voi susține întotdeauna și în calitate de ministru și de profesor nevoia de resurse mai multe pentru Educație„, a declarat ministrul Educaţiei, potrivit Agerpres.
El a amintit că întotdeauna a susținut că o Educație de calitate fără resurse financiare suficiente este greu de imaginat. „O Educație de calitate necesită o infrastructură corespunzătoare și vom avea. Necesită manuale școlare de calitate și vom avea. Necesită un curriculum revizuit și vom avea, dar toate acestea fără profesori bine pregătiți nu vor conduce la pașii pe care societatea îi așteaptă de la Educație. Avem nevoie de profesori bine pregătiți, avem nevoie de o demnitate corespunzătoare a profesiei de dascăl, iar acest lucru se poate realiza pe mai multe căi. Una din cele mai importante căi este un sistem de salarizare extrem atractiv„, a spus ministrul.
El a precizat că în anul 2014 a semnat alături de sindicatele din învățământ un acord cu Guvernul privind unele măsuri în domeniul Educației, printre care creșteri salariale pentru personalul didactic de 5% în luna martie și alți 5% în luna septembrie.
„La ultima rectificare bugetară au fost acordați bugetului Educației toți acei bani necesari acoperirii creșterii salariale de 5%. La rectificarea bugetară din luna iulie au fost prevăzuți acești bani pentru Educație pentru acoperirea acestei creșteri salariale. O altă măsură a fost acoperirea hotărârilor judecătorești. Doar pentru acest an sunt peste 2 miliarde de lei doar pentru învățământul preuniversitar, la care se adaugă sumele necesare plății hotărârilor judecătorești privind creșterile salariale în învățământul universitar.
Creșterea de 10% din 2015 face parte dintr-un pachet asumat de 30% pentru personalul didactic. Creșterea de 12% pentru personalul nedidactic face parte dintr-un pachet de 35% pentru personalul nedidactic, creștere prevăzută, conform acordului semnat în octombrie, pentru o perioadă de trei ani„, a adăugat ministrul Educației.
Federația Sindicatelor din Educație ‘Spiru Haret’ solicită guvernanților ca decizia de majorare a salariilor pentru angajații din Sănătate, luată marți de Executiv, să fie aplicată cât mai repede și pentru personalul din învățământ.