Sorin Ducaru, asistentul şefului NATO: Alianţa este CONFRUNTATĂ, în premieră, cu o gamă de CRIZE

Asistentul secretarului general al NATO, Sorin Ducaru, a declarat joi că Alianța Nord-Atlantică este confruntată pentru prima dată cu o gamă de crize, complexe și foarte diferite, începând din nord-est, în sud-est și apoi în sud, iar o temă centrală a Summitului Alianței de anul viitor de la Varșovia va fi legată de adaptare.
Romania TV
03 sept. 2015, 18:44
Sorin Ducaru, asistentul şefului NATO: Alianţa este CONFRUNTATĂ, în premieră, cu o gamă de CRIZE

„Amenințarea estică este mai apropiată de genul de amenințări pentru care Alianța era echipată pentru a apăra teritoriul membrilor, dar, ca atare, are niște elemente care sunt complet noi. Iar în sud, amenințările teroriste pe o scară nevăzută, care combină resurse, inclusiv resurse militare, echipamente, care credeam că sunt caracteristice numai unui stat național, care se combină cu brutalitatea terorismului. Aceste amenințări sunt o chestiune urgentă, sunt simultane și sunt nediscreționare.

Deci, Alianța nu le poate ignora, având în vedere rațiunea ei de a fi. Din acest punct de vedere este un context nou care trebuie să genereze o abordare nouă”, a declarat asistentul secretarului general al NATO, invitat special la sesiunea plenară din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Românești cu tema ”Problematica de securitate. Contextul regional de securitate și apărarea colectivă (NATO în adaptare)”.

CITEŞTE ŞI: MESAJUL lui Klaus Iohannis după activarea structurii NATO la Bucureşti

Ducaru a trecut în revistă acțiunile NATO față de aceste amenințări, până în prezent.

„Față de amenințarea din est, pachetul de măsuri de reasigurare lansat în Țara Galilor se desfășoară acum și are efecte vizibile”, a spus el.

În acest sens, asistentul secretarului general al NATO a enumerat „paza aeriană, prezența navală la granițele Alianței, planurile de reacție rapidă, crearea așa-numitor planuri graduale care sunt între cele de urgență și cele care sunt operaționale, creșterea numărului de exerciții care sunt mai complexe și cu dimensiune mai mare, crearea de elemente noi în structurile de comandă”.

„Toate acestea au generat un nou nivel de pregătire, de reacție, care este parte a unui proces pe termen mai lung. Planul de pregătire și de acțiune înseamnă dublarea forței de reacție a NATO care va ajunge la 40 de mii de oameni (…) și va exista și o forță de reacție rapidă care poate să reacționeze în 48 de ore. În momentul acesta avem șapte națiuni care și-au asumat voluntar conducerea acestei forțe în viitor„, a afirmat Ducaru.

El a spus că la Summitul de la Varșovia se va vorbi despre adaptare.

„Cuvântul cheie în ceea ce privește progresul (…) este adaptarea. Cred că la Summitul de la Varșovia vom vorbi despre adaptare. Există trei amenințări. (…)

În primul rând, adaptarea militară care va cuprinde elemente care au apărut pe agenda NATO și care vor fi prezentate șefilor de stat la anul, implementarea completă a RAP și măsuri care trec dincolo de asta. În al doilea rând concentrarea asupra dezvoltării pachetelor de capacități. Unele din ele se referă la pachetele care au fost proiectate înainte, care au fost planificate, dar și la aspecte noi”, a afirmat el.

Ducaru a adăugat că o altă componentă cheie o reprezintă apărarea antirachetă, dar și cea cibernetică.

„Există conștiința necesității de a investi mai mult în flexibilitate ca adversarii să nu poată să ajungă la sistemele noastre pentru a bloca sau degrada funcționalitatea sistemelor noastre, din perspectiva societății.

Dar există și chestiuni politice și dileme care sunt legate de dimensiunea cibernetică a războiului (…) folosirea instrumentelor cibernetice ca instrumente de război, lucru care s-a demonstrat cel mai recent în timpul operațiunilor din Ucraina”, a spus asistentul secretarului general al NATO.

Potrivit acestuia, Alianța își propune, totodată, „o strategie de reacție pentru acest context al războiului hibrid”.

„Am avut o perioadă de analiză până-n iunie și acum suntem în faza în care punem la punct strategia. Sunt câteva elemente care se leagă de adaptarea militară, dar există și un al doilea aspect, adaptarea instituțională. NATO, ca instituție, s-a reformat semnificativ, după cum știți, reforma structurii de comandă, a agențiilor, a personalului internațional.

Din rațiuni de eficiență, dar și în contextul crizei financiare, în consecință, eficiența și funcționalitatea. Aspectul cheie al următoarei faze va fi cum să adaptăm procedurile pentru ca să putem să luăm hotărâri mai repede, într-un mediu care se schimbă foarte repede, pe baza unor informații mai bune, cuprinzătoare, pentru a răspunde la amenințări. Și apoi adaptarea politică ce trebuie să reunească și celelalte două elemente”, a arătat acesta.

El a mai spus că este important să se dezvolte un cadru de relații cu Rusia în acest nou context și asta va genera o dezbatere importantă a miniștrilor de Externe.

CITEŞTE ŞI: Comandantul NATO din România: Vom fi pregătiţi să ne îndeplinim misiunile oriunde în S-E Europei în 2018

„Aș vrea să subliniez că procesul de extindere și viitoarea dezvoltare a parteneriatelor NATO sunt elemente cheie, esențiale. Am un argument important în ceea ce privește relațiile cu Rusia. Alianța nu s-a gândit niciodată și nu vrea nici confruntare cu Rusia și nici izolarea Rusiei. Scopul de a construi o relație de cooperare cu Rusia este încă valabil. Totuși, reluarea unor relații normale și aspirația către un parteneriat strategic, exprimat la Lisabona, e posibil numai dacă Rusia revine la angajamentele pe care și le-a luat pe plan internațional”, a susținut Ducaru.

În opinia acestuia, există o „încăpățânare pozitivă” a NATO ca „opțiunile de parteneriat pe termen lung cu Rusia să existe, dar cu respectarea principiilor”.

„E păcat că Rusia are un alt gen de încăpățânare și consideră că NATO este un adversar, se dezvoltă o întreagă retorică și propagandă în sensul acesta”, consideră asistentul secretarului general al NATO.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Alexandru Ciucu, partea lui de adevăr despre divorțul de Alina Sorescu, la doi ani de la despărțire. Ce își reproșează creatorul de modă
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Orașul care a început să se scufunde. E plin de hoteluri și clădiri luxoase
Capital.ro
Cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. Răsturnare de situație pe scena politică: Numele contează mai puţin
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în compoziția pandișpanului ca să iasă mult mai pufos. Ingredientul secret pe care îl adaugă în albuș
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Pacea care va vulnerabiliza România în 2025. Expert: „Pericolul unui președinte anti-occcidental, mai mare ca oricând”
wowbiz.ro
Carmen Harra, previziuni șocante pentru 2025: „Apar extratereștri, tot felul de obiecte în aer”. Ce a mai prezis clarvăzătoarea | EXCLUSIV
Spynews
Horoscop sâmbătă, 4 ianuarie 2025: Leii au zile deosebite, cu momente de tandrețe
Spynews
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Evz.ro
Atenție la prizele inteligente. Pericolele nici nu le sesizezi
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Un nou cutremur în România, sâmbătă dimineață. Ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost trădat. Se prăbușește totul în jurul său: Asta ai făcut, șefule!
StirileBZI
Românii care locuiesc la bloc trebuie să facă asta, dacă au calorifere
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au ieșit la iveală abia acum
substantial.ro
Infirmier de la Spitalul de Psihiatrie Sibiu, condamnat la 18 ani pentru viol
MediaFlux
OBLIGAȚIE nouă pentru salariați și angajatori. 5000 de lei AMENDĂ dacă nu faci
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai bună destinație de călătorie pentru familie. Este o țară chiar din apropierea Rusiei