Sorin Frunzăverde a încercat să obţină foloase necuvenite la alegerile prezidenţiale (Motivare Curtea de Apel)

Sorin Frunzăverde a vrut să-şi consolideze poziţia în partid prin încercarea de a convinge primarii din judeţul Caraş Severin să scoată oamenii la vot. Curtea de Apel Timișoara a motivat sentința prin care Sorin Frunzăverde a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul legat de alegerile prezidenţiale din 2014.
Filip Stan
26 iul. 2016, 14:41
Sorin Frunzăverde a încercat să obţină foloase necuvenite la alegerile prezidenţiale (Motivare Curtea de Apel)

Curtea de Apel Timișoara a motivat recent sentința prin care Sorin Frunzăverde a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ”săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în vederea obţinerii unui folos necuvenit, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 13 din Legea nr. 78/2000”, scrie publicaţia Expres de Banat.

Prima diferență care se observă între cele două motivări, cea a Tribunalului Caraș-Severin și cea a Curții de Apel Timișoara, este cu privire la elementul material al laturii obiective a infracțiunii pentru care DNA i-a trimis pe Frunzăverde și Ghiorghioni în judecată. Mai simplu, asupra acelui ”folos necuvenit”, identificat diferit de către cele două instanțe.

Judecătorii completului de apel consideră că tocmai voturile pentru Iohannis au reprezentat scopul urmărit de Frunzăverde și Ghiorghioni. Este întrunit elementul material al laturii obiective a infracțiunii prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000, întrucât se constată că folosirea de către inculpați a influenței ori autorității derivate din funcţia de conducere a unui partid a fost exercitată în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau foloase necuvenite. Contrar considerentelor primei instanțe, care a reţinut că voturile din turul II al alegerilor nu ar putea reprezenta folosul necuvenit, acestea neavând valoare intrinsecă, instanţa de apel constată că în cauza de faţă, voturile pe care inculpaţii doreau să le obţină prin mijloace ilegale realizează în sine scopul special cerut de norma de incriminare pe latura subiectivă a infracţiunii, reprezentând folosul necuvenit urmărit de către aceştia. Consolidarea funcţiilor în partid reprezintă doar mobilul, cauza internă a acţiunilor inculpaților”, motivează Curtea de Apel Timișoara.

De altfel, completul de apel face de două ori, în cuprinsul sentinței, această specificație clară și fără echivoc, tocmai pentru a sublinia diferența dintre cele două sentințe: ”Inculpaţii urmăreau consolidarea poziţiilor de forţă şi de autoritate în cadrul partidului. Se constată că, deşi aceasta nu reprezintă folosul necuvenit urmărit de către inculpaţi, folosul necuvenit fiind reprezentat de voturile pe care intenţionau inculpații să le obţină prin mijloace ilegale, consolidarea funcţiilor în partid reprezintă însă mobilul acţiunilor inculpaților, cauza internă a acţiunilor acestora”.

Așa stând lucrurile, se redeschide discuția dacă alegerea lui Klaus Iohannis s-a făcut legal sau ea a fost influențată de modul ilegal în care s-au obținut voturile în Caraș-Severin. Întrebarea este lămurită tot de completul de apel în același document, reținând că ”în sarcina inculpaților nu s-a reţinut o infracţiune la regimul electoral, care ar fi presupus acțiuni concrete privind influenţarea votului alegătorilor, infracţiunea prev. de art. 13 din Legea78/2000 având ca obiect juridic special relațiile sociale referitoare la corecta folosire a prerogativelor conferite de funcţiile de conducere. Or, aceste prerogative au fost folosite într-un mod nepermis de către inculpați”, fapt pentru care, este clar, nu se justifică o posibilă rediscutare a rezultatului alegerilor, căci infracțiunile din sentință nu sunt la regimul electoral.

”Acţiunea de influenţare la care a făcut referire instanţa nu putea avea efect decât asupra persoanelor vizate în final, primarii, iar nu asupra votanţilor, aceştia din urmă exercitându-şi în mod liber şi corect dreptul lor de a alege aşa cum le-au dictat conştiinţa şi convingerile politice, voturile exprimate şi contabilizate deja electoral, neavând caracterul de foloase necuvenite pentru candidatul care le-a obţinut. Mai mult, aplicând în concret criteriul evocat în literatura de specialitate (caracterul necuvenit decurge din modalitatea în care ar urma să fie obţinut, prin folosirea unor practici interzise) se ajunge la aceeaşi concluzie: voturile nu au fost obţinute prin atare procedee prohibite, ci prin exercitarea neconstrânsă a unui drept constituţional”, mai reține instanța de apel în motivarea sentinței.

Cu alte cuvinte, Sorin Frunzăverde a intenționat să folosească înainte de turul doi al prezidențialelor căi ilegale pentru a-i aduce voturi lui Iohannis, dar nu există nicio dovadă că aceste intenții s-au și concretizat în momentul votului cetățenilor, concluzionează Expres de Banat.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cât costă o vacanță în Grecia la finalul primăverii. Prețurile sunt mai mici, iar temperaturile numai bune pentru baie
Capital.ro
Elena Udrea, eliberată?! S-a ADMIS. Decizia luată azi, 29 aprilie, de Tribunalul Prahova
Playtech.ro
Orașul din România care schimbă taxa pentru turiști. Ce sumă vor scoate din buzunar vizitatorii pentru o vacanță acolo, indiferent de durată
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Mihai Leu, în stare critică. Fostul mare pugilist a fost adus cu elicopterul la București
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Întreruperi de curent în Capitală, după pana imensă din Spania
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se reia turul II în România? Anunțul venit azi, 29 aprilie: Neconstituțională și abuzivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Vești proaste pentru pensionari. Ce spun ministrul Muncii și cel al Finanțelor despre creșterile de pensii și recalcularea lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster