„Trebuie să ne gândim. Dacă am elimina această taxă de pod, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR”, a afirmat ministrul, precizând că suma va trebui alocată de la bugetul de stat. Proiectul a fost inițiat de mai mulți deputați PNL și zace în Parlament din 2018.
„E în Parlament, chiar vine săptămâna viitoare pe ordinea de zi, eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti. Trebuie să ne gândim. Dacă am elimina această taxă de pod, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR. Nu vreau să facem pe repede înainte, dar vom face o analiză. Dacă e bine, da. Dacă eliminăm, bugetul de stat trebuie să vină către CNAIR să acopere acest minus de 30 de milioane. Nu vreau să văduvim bugetul CNAIR”, a declarat sâmbătă, la Brăila, Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu a mai spus că analiza trebuie să ţină cont de toate aspectele şi să nu lase CNAIR cu mai puţini bani.
„Nu mai vrem taxă de drum, ok, dar atunci trebuie să vedem care sunt veniturile care vin către CNAIR”, a mai afirmat Grindeanu.
Proiectul de lege se află în Parlament din 2018. A fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PNL şi prevede eliminarea taxei plătite de șoferi pentru podurile Giurgeni-Vadu Oii și Fetești-Cernavodă. Inițiativa a fost adoptată de Senat în februarie 2019, apoi a fost trimisă Camerei Deputaților, unde a fost pusă de mai multe ori pe ordinea de zi.
Iniţiatorii proiectului consideră că o astfel de taxă nu se susţine dacă e plătită rovinieta. „Această iniţiativă are rolul de a remedia o dublă impunere pentru cei care circulă pe drumurile publice naţionale, prin eliminarea taxelor de pod de la Giurgeni-Vadu Oii, respectiv Feteşti-Cernavodă. Considerăm că această taxă reprezintă o discriminare, în special pentru riveranii care tranzitează aceste poduri în/dinspre localităţile lor de reşedinţă, fie că aceştia sunt persoane fizice sau juridice, fie că sunt turişti, în condiţiile în care toţi aceştia plătesc o rovinietă pentru a putea circula în afara localităţilor lor. Este limpede faptul că aceste suprataxe au fost introduse strict din raţiuni financiare pentru CNAIR, având în vedere că podurile respective se află într-o stare avansată de degradare. Adică banii colectaţi nu au vreo legătură cu întreţinerea sau repararea podurilor respective”, spunea Bogdan Huțucă, unul dintre inițiatorii proiectului.
Citeşte şi Când va fi dat în folosinţă Podul suspendat de la Brăila