Executivul prezintă poziția premierului Grindeanu privind rezultatele evaluării realizate de către ministrul Justiției. Conform sursei citate, prim-ministrul Grindeanu a luat act, miercuri, de decizia ministrului Justiției, în urma evaluării activității procurorului general al României, Augustin Lazăr, și a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în contextul Deciziei Curții Constituționale din 27 februarie.
„Ministrul Justiției are autoritatea legală, experiența profesională și căderea morală pentru a face această evaluare și pentru a recomanda măsurile necesare”, se spune în comunicat.
Potrivit Executivului, premierul a cerut să fie informat constant în legătură cu rezultatele monitorizării continue asupra activității procurorilor, pe care a decis să o instituie ministrul Justiției.
„De asemenea, premierul consideră necesar ca autoritățile statului să-și respecte competențele constituționale, pentru ca, pe viitor, astfel de conflicte să fie evitate. Trebuie să avem în vedere faptul că judecătorii CCR au arătat, în decizia lor, că o instituție a statului și-a arogat atribuții pe care nu le posedă”, se precizează în comunicat.
Totodată, premierul Grindeanu reiterează „angajamentul ferm al Guvernului României față de lupta anticorupție”.
„Prim-ministrul subliniază însă că, pentru ca această luptă să fie cu adevărat eficientă, ea nu trebuie să stea sub semnul unui nume. Mecanismele de combatere a corupției trebuie să ajungă la maturitate, ceea ce înseamnă că trebuie să funcționeze, indiferent de conducere. O instituție nu se poate confunda cu o persoană, oricine ar fi aceasta”, se mai arată în comunicat.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că nu este oportună, în acest moment, declanșarea procedurii de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA.
‘În acest context, evaluând toți factorii de constituționalitate, de legalitate, de oportunitate (…) am apreciat că, în acest moment, nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare a procurorului general, respectiv a procurorului șef al DNA’, a spus Toader într-o conferință de presă.
Ministrul Justiției a menționat că este necesară instituirea unei obligații de raportare a activității desfășurate de procurorii DNA, DIICOT și ai Parchetului Înalte Curți, monitorizare pe care o va face personal.