Sorin Grindeanu a vorbit, joi, despre documentele CSAT care au fost desecretizate cu o zi în urmă.
Prim-vicepreşedintele a spus că a citit ”parte din” documente, care i se par ”lucruri grave”. ”Eu nu aş vrea să caut astăzi vinovaţii. Eu cred că am citit parte din ceea ce s-a desecretizat. Mi se par lucruri grave”, a spus Sorin Grindeanu, citat de mediafax.
În opinia prim-vicepreşedintelui PSD, instituțiile statului ”sunt obligate să vadă şi să găsească vinovaţii”, dar și să evite repetarea ”chestiunilor de acest tip”.
”Instituţiile statului trebuie să vadă cine e vinovat. Sunt obligate să vadă şi să găsească vinovaţii. Dar mai sunt obligate la ceva: să încerce să evite ca pe viitor să se mai întâmple vreodată în România chestiuni de acest tip”, a spus Grindeanu.
Sorin Grindeanu a adăugat, în același context, că tot ce s-a întâmplat trebuie să reprezinte o lecție.
”Dacă ne facem că nu vedem şi trecem mai departe, n-am învăţat nimic. Deci pe de-o parte, cei care sunt vinovaţi trebuie să plătească. Şi pe de altă parte, instituţiile statului trebuie să găsească soluţii pentru a se evita situaţii similare în viitor”
Președintele României, Klaus Iohannis, a desecretizat, miercuri, informațiile prezentate de SRI, SIE, MAI și STS în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 28 noiembrie, cu privire la campania în mediul online pentru candidatul independent Călin Georgescu.
Potrivit documentelor desecretizate, Georgescu a beneficiat de o „campanie coordonată în special pe platforma TikTok” și din care a făcut parte o rețea de 25.000 de conturi.
Cetățeanul român Bogdan Peșchir a fost implicat în finanțarea promovării lui Călin Georgescu pe Tiktok, potrivit documentelor. De asemenea, a fost identificat un tipar acțional similar identificat la nivelul Ucrainei activ în perioada premergătoare inițierii agresiunii de către Federația Rusă. În concret, campania informațională „Echilibru și verticalitate” este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Federația Rusă în Ucraina, arată documentele.
SUA avertizează că progresele obţinute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică ”nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini” care încearcă să devieze politica externă a României de la alianţele sale occidentale. Într-un comunicat al Departamentului de Stat de la Washington, se mai arată că datele din raportul CSAT ”ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral”.