„O să mă informez în zilele următoare despre ceea s-a întâmplat în ultima perioadă pe această temă. Voi vedea în urma informărilor pe care le dă ministrul Justiţiei. La discuţia cu ministerul Justiţiei de astăzi am discutat doar de buget. Am prevăzut sume mai mari pentru a veni în întâmpinarea cerinţelor CEDO, pentru Administraţia Penitenciarelor, pentru alocaţia de hrană”, a răspuns premierul Grindeanu, întrebat fiind dacă Guvernul va merge mai departe cu ordonanţele graţierii şi modificării codurilor penale.
Marţi, preşedintele Klaus Iohannis urma să aibă o întâlnire cu şeful CEDO, la Strasbourg, pe tema modificării legistaţiei penale prin ordonanţe de urgenţă, în condiţiile în care la Bucureşti, premierul vorbeşte despre sancţiuni mari pe care statul trebuie să le plătească. „Sunt peste 800 de sentinţe ale CEDO pe care statul trebuie să le achite. Este o decizie pre-pilot, urmând ca decizia pilot să vină în zilele următoare. Ceea ce înseamnă în evaluările noastre 80 de milioane de euro pe an”, a mai declarat premierul, conform Mediafax.
Citeşte şi: Liviu Dragnea: Nu avem nimic împotriva referendumului, dar trebuie să vedem întâi care este oportunitatea
Cât priveşte protestele din Bucureşti şi in ţară faţă de cele două ordonanţe, Grindeanu a declarat că respectă opinia fiecăruia şi susţine personal un referendum pe tema propusă de preşedinte.
„Am fost până la Guvern şi am văzut o adresă. Pot să vă spun în nume personal că susţin un referendum, cum să nu susţinem lupta împotriva corupţiei”.
Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat marţi procedura privind organizarea unui referendum naţional pentru ”continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.
”În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată”, se arată în scrisoarea adresată de şeful statului preşedinţilor Senatului şi Camerei.