„Conform articolului 87 din Constituţie preşedintele are dreptul să vină la şedinţele de guvern. Probabil anumite informaţii venite prin agenţii l-au îngrijorat”, a declarat Grindeanu la România TV.
Premierul Sorin Grindeanu a explicat de ce pe proiectele prezentate public de Ministerul Justiţiei se află data de astăzi. „Azi au venit cu această propunere. Astăzi de dimineaţă a venit această propunere de la Ministerul Justiţiei şi urmează să fie discutate şi de alte ministere. Aceasta este procedura”.
Citeşte şi: Condamnaţii cu pedepse de până la 5 ani ar putea fi GRAŢIAŢI. Ce infracţiuni sunt EXCLUSE – PROIECT
Şeful Guvernului a motivat necesitatea ordonanţei privind graţiere prin faptul că România se află sub ameninţarea unei decizii CEDO în privinţa condiţiilor din penitenciare. „Riscăm sancţiuni de 100 de milioane de euro. Se impune o graţiere. Orice stat poate lua această măsură la un moment dat. În perioada următoare vor fi consultate toate instituţiile, astfel incat sa avem o forma cat mai aproape de realitate”.
Citeşte şi: Klaus Iohannis a prezidat în premieră o şedinţă de Guvern. Ce s-a hotărât în privinţa graţierii
Sorin Grindeanu a mai spus că există posibilitatea ca măsura să fie adoptată printr-o ordonanţă de urgenţă, însă proiectul poate merge şi în Parlament.
Grindeanu a ţinut să sublinieze că adoptarea ordonanţelor nu ar fi intrat pe ordinea de zi nici dacă preşedintele Klaus Iohannis nu ar fi prezidat întâlnirea, aşa cum s-a speculat mai ales în lipsa comunicării din timp a agendei şedinţei de miercuri.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a explicat în linii mari ce conţin cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă. „Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative, acestea au fost finalizate ieri (marţi, n.r.) au fost trimise spre consultare la CSM, Înalta Curte şi Parchetul General. Cele două acte vizează graţierea, nu amnistia, şi punerea în concordanţă a Codului Penal cu hotărâri ale CCR, care a stabilit ca anumite fapte să fie mai bine precizate în Codurile Penale. Când vom avea avizele de susţinere sau nesusţinere, cu modificări sau nu, vom relua discuţia şi vom intra cu ele în guvern. Ce apare în spaţiu public legat de modificarea Codului Penal sunt nişte proiecte pe care şi le-a asumat Parlament. Singurul lucru asumat de Ministerul Justiţiei este punerea în concordanţă a deciziilor CCR cu legislaţia în vigoare”, a explicat Florin Iordache.
Premierul Sorin Grindeanu a subliniat că ordonanţa de modificare a Codului Penal nu va dezincrimina abuzul în serviciu şi conflictul de interese şi că nu vor fi graţiate persoane condamnate, printre altele, pentru fapte de violenţă, corupţie sau crimă organizată.
Sorin Grindeanu s-a arătat deranjat de speculaţiile privind faptul că s-a renunţat în ultimul moment la adoptarea celor două ordonanţe, după anunţul venirii lui Klaus Iohannis la Guvern: „Conform Constituţiei avem voie să dăm graţiere sau amnisite? Da! Deci nu sunt împotriva legii. Eu cred că e tot aşa constituţional cum a fost venirea domnului preşedinte Klaus Iohannis să prezideze şedinţa de guvern să dăm ordonanţe de urgenţă în toate domeniile în care ne lasă legea. Nefiind pe ordinea de zi, cu prezenţa sau fără prezenţa preşedintelui Iohannis, nu puteam să adoptăm lucruri pe puncte suplimentare”, a punctat premierul.