Sorin Grindeanu şi Klaus Iohannis ar urma să discute despre viitorul european al României, potrivit România TV. „Avem săptămâna viitoare un CSAT, o să vedem dacă ne întâlnim înainte sau după şedinţă, a declarat Sorin Grindeanu.
Premierul şi preşedintele s-au mai întâlnit recent, înainte de Consiliul European la care a mers şeful statului şi au convenit un punct de vedere comun.
Sorin Grindeanu a vorbit şi despre modificarea Legii educaţiei, despre care a spus că este necesară pentru asigurarea unui proiect pe termen lung în acest domeniu marcat de o profundă instabilitate, provocată de desele schimbări din ultimii ani. „S-a început un lucru foarte bun la Administraţia Prezidenţială cu acea comisie („România educată” – n.r.). Eu am cerut Ministerului Educaţiei ca împreună cu Administraţia Prezidenţială să lucreze la acest proiect de lege. Nu vor fi doar cele două instituţii, ci e necesră o dezbatere cât mai largă, astfel încât să adaptăm această lege la realităţile României de astăzi. E nevoie de dialog pentru că de foarte multe ori modificările s-au făcut fără acest dialog. Ca să avem o lege adaptată la realităţile României, nu va fi un proces de scurtă durată. Termenul pentru elaborarea acestui proiect de lege e sfârşitul acestui an, ca să avem o lege care să acopere necesităţile ţării noastre pe o perioadă mai lungă, pentru a nu mai avea peste 100 de modificări în 27 de ani, modificări care până acum nu au oferit stabilitate în acest domeniu”, a subliniat premierul Sorin Grindeanu.
„România educată” este proiectul național inițiat de Președintele României care dorește să reprezinte începutul reașezării societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate.
La intrarea în cel de-al doilea secol de existenţă ca stat modern şi unitar, este important ca educația și cercetarea să dobândească o fundaţie solidă și predictibilă, pe care să continue drumul către România educată.
În acest sens, în perioada 2016-2018, Administrația Prezidențială derulează o amplă dezbatere publică privind educația și cercetarea din România, structurată în trei etape:
Prima etapă (2016-2017) a fost dedicată unei ample dezbateri ce își dorește să antreneze întreaga societate în identificarea elementelor unei viziuni pe termen lung privind sistemul național de educație și cercetare.
A doua etapă (2017) va porni de la elementele de viziune și obiectivele identificate în etapa anterioară, pentru a creiona propuneri de măsuri concrete cu caracter strategic și eventuale nevoi de amendare a cadrului legislativ.
A treia etapă (2018) implică elaborarea unui mix de politici publice clare, a unui model de guvernanță pentru sectorul educație și cercetare și, în măsura în care este necesară, susținerea unei eventuale reașezări normative.
În 2016, odată cu lansarea proiectului, au fost invitați să contribuie toți cei interesaţi – elevii, studenţii, profesorii, părinţii, cercetătorii, dar și organizațiile reprezentative ale acestora, sindicatele, patronatele, asociaţiile profesionale, organizațiile neguvernamentale, reprezentanții mediului privat, instituțiile de educație sau de cercetare, instituţiile publice centrale şi judeţene cu atribuții în domeniu, dar și publicul larg.
În acest sens au fost deja utilizate mai multe instrumente: o consultare online, o serie de dezbateri regionale inițiate de Administrația Prezidențială și evenimente organizate de actori din domeniul educației și cercetării, sub egida dezbaterii naționale.
Administrația Prezidențială a colaborat în această etapă cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, cu instituții aflate în coordonarea sau în subordinea acestuia, precum şi cu o serie de universităţi care au găzduit dezbaterile cu caracter regional.
Etapa a doua a proiectului va demara în luna aprilie 2017.
Mai multe detalii despre proiectul „România Educată”, rezultatele deja obținute și etapele sale viitoare, sunt disponibile și pe pagina dedicată proiectului de pe site-ul Președintelui României (vezi aici).